Gazprom uvažuje o plynových zásobních v Česku

Petr Jemelka Petr Jemelka
14. 4. 2010 15:05
Zásobník v České republice by mohl mít kapacitu 500 milionu metrů krychlových
Kilometr pod zemí je tlak 85 atmosfér. Zásobník je plný ze 60%
Kilometr pod zemí je tlak 85 atmosfér. Zásobník je plný ze 60% | Foto: Ludvík Hradilek

Moskva - Gazprom vážně zvažuje, že vybuduje plynové zásobníky v České republice. Potvrdil to šéf logistiky ruského plynárenského gigantu Vladimír Chandochin.

Informaci přinesl server motejlek.com. 

Účelem vybudování zásobníků v Evropě je zajištění stálých a spolehlivých dodávek plynu do Evropské unie, které ruský dodavatel kvůli problémům v transitních zemích není schopen trvale garantovat.

Vedení Gazpromu proto nyní hledá strategické partnery (státy i společnosti) a jednou z možných variant je spolupráce s Českou republikou.

Gazprom podle něj sice potenciálně zvažuje umístění zásobníků ve všech zemích, kam dodává plyn, ale kritériem pro jejich umístění jsou technicko-ekonomické analýzy, odhadovaný investiční risk a potenciální návratnost investovaných prostředků.

Ještě v nedávné době se uvažovalo, že by byly zásobníky vybudovány v sousedním Německu nebo Rakousku, ale Chandochin potvrdil, že jedná o spolupráci se společností Moravské naftové doly, se kterou Gazprom v roce 2008 uzavřel memorandum o spolupráci v oblasti podzemního uskladnění plynu, jejímž účelem bylo právě otevření cesty pro budoucí dohodu o případném vybudování podzemního zásobníku v České republice.

Zásobník v České republice by mohl mít kapacitu 500 milionů metrů krychlových. 

 

Právě se děje

Další zprávy