Gazprom: Ukrajina dál krade ruský plyn

eko, ČTK
3. 1. 2006 12:19
Moskva - Přestože ruský plynárenský monopol Gazprom dokončil obnovu zásobování plynem do Evropy, spor mezi Ruskem a Ukrajinou se vyostřuje.

Gazprom dnes znovu nařkl Ukrajinu, že krade jeho zemní plyn, který je určen odběratelům za hranicemi Ukrajiny.

PŘEČTĚTE SI: Proč se Evropa bojí Gazpromu jako Ruska

"Ukrajina pokračuje v krádeži plynu a za poslední den ho ukradla 118 milionů metrů krychlových. Gazprom bude své evropské odběratele znovu kompenzovat, nemůže to však dělat donekonečna. Ukrajina za něj stejně bude muset zaplatit," řekl mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov.

Množství plynu, které Ukrajina podle tvrzení Gazpromu jen za pondělí ukradla, je vyšší než v neděli. Objem ukradeného plynu za neděli Gazprom odhadl na 100 milionů kubíků, připomíná agentura Reuters.

Většina evropských zemí, které v pondělí zaznamenaly výrazný pokles dodávek ruského zemního plynu, surovinu opět dostává v obvyklém množství a podle sjednaných smluv. Návrat k normálu oznámili dovozci a distributoři plynu na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rakousku a dalších zemích. Dodávky do Česka oslabeny nebyly.

"Práce na obnově dodávek plynu do Evropy jsme již ukončili. V tuto chvíli dodáváme plyn evropským odběratelům bez omezení," řekl Kuprijanov.

Ruský plynárenský monopol Gazprom v neděli přestal Ukrajině dodávat plyn, protože nebyla ochotna přistoupit na zvýšení ceny. Do konce loňského roku Ukrajina platila 50 dolarů za tisíc metrů krychlových plynu, ale Rusko nyní za stejné množství požaduje až 230 dolarů. To je cena, kterou za ruský plyn teď platí odběratelé v západní Evropě.

Představitelé Evropské unie obě země vyzvali, aby spor urychleně vyřešili. Rusko od neděle předsedá skupině G8 a hned si za svůj postoj vysloužilo kritiku. Ostatní státy je vyzvaly, aby se jako předsedající země chovalo zodpovědně a nedělalo chaotická rozhodnutí. Ukrajina kroky Ruska označila za vydírání.

Pozorovatelé tvrdí, že za sporem se skrývá odklon Ukrajiny od Ruska a její snaha začlenit se do západoevropských struktur. Cena plynu určená loajálnímu Bělorusku je totiž výrazně nižší než cena pro Ukrajinu. Bělorusko nyní za tisíc metrů krychlových platí jen 47 dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy