Gazprom: Ropa se vyšplhá na 250 dolarů za barel

Redakce EKO
14. 6. 2008 10:00
Zvyšovat se bude i cena zemního plynu

Moskva - Ruský ropný a plynárenský monopol Gazprom čekají vysoké výdělky. Barel ropy se bude podle předpovědi ředitele Alexeje Millera příští rok prodávat za 250 dolarů.

Společnost, ktera zásobuje zemním plynem čtvrtinu Evropy, očekává, že ceny energií budou nadále růst.

"Rostoucí tendence bude pokračovat," potvrdil ředitel Gazpromu na konferenci v Lipsku. "Pro zákazníky je to samozřejmě dramatické," dodal.

Zvyšovat se bude cena zemního plynu i ropy. "Příští rok by se barel ropy mohl prodávat i za 250 dolarů," prohlásil ředitel Gazpromu Miller.

Najdou se i optimisté. Cena bude klesat

Analytici jsou ale většinou o něco optimističtější. "Ceny v příštím roce by neměly přesáhnout 200 dolarů," shodují se.

Podle ekonomického poradce Evropské unie Klause Gretschmanna se dokonce bude snižovat. 

"Ropa je nadhodnocená a podle mého názorupůjde dolů minimálně o 40 procent. Dvacet procent má na svědomí vliv směnných kurzů a slabý dolar, dalších 25 procent je výsledkem spekulací," odcitoval jeho slova německý deník Die Welt.

Gazprom pánem trhu s energií

Ruský Gazprom si přijde na své v každém případě.

Cena tisíce metrů čtverečních plynu se nyní pohybuje kolem 410 dolarů, což je o třetinu více než Gazprom loni odhadoval.

Největší producent zemního plynu na světě odhaduje své stávající jmění na 330 miliard dolarů. Za deset let očekává, že hodnota Gazpromu bude již bilion.

Obavy z evropské závislosti na ruském plynu přesto nejsou na místě, tvrdí nadále vedení ruské společnosti.

"Gazprom je závislý na Evropě stejně jako Evropa na Gazpromu. Dodávky plynu evropským zákazníkům nebudou omezovány," deklaruje ruský ropný a plynařský monopol.

 

Právě se děje

Další zprávy