Gazprom natahuje ruce po ropné konkurenci

aju
24. 4. 2008 17:02
Do konce roku má koupit ruskou firmu TNK-BP

Moskva - Vytváření supermocných státních korporací v plynárenském a ropném průmyslu v Rusku má další pokračování. Posílit svou pozici na ropném poli má plynárenský moloch Gazprom.

Podle informací předního ruského listu Vedomosti totiž do konce roku koupí většinový podíl v ruské ropné společnosti TNK-BP, kterou zpoloviny vlastní britská společnost BP.

Hodnota transakce se má podle listu pohybovat okolo 20 miliard. Potvrdily mu to zdroje z obou firem,. Oficiálně se však firmy odmítají vyjádřit. Mluvčí Gazpromu nechtěl informace vůbec komentovat.

Již delší dobu se spekulovalo, že právě joint-venture TNK-BP spadne do klína některé z Kremlu blízkých firem. Horkým favoritem byla kromě Gazpromu také státní ropná společnost Rosněfť.

Právě z té vybudoval Putinův aparát v průběhu let jednu z nějvětších světových ropných firem. Přitom ještě v roce 2003 šlo o poměrně méně významného hráče dokonce na domácím trhu.

Pak ale Kreml zaútočil na tehdy nejbohatšího Rusa Michaila Chodorkovského a jeho ropný Jukos. Firmu obvinili vyšetřovatelé z multimiliardových daňových úniků a zcela ji zlikvidovali. Její naleziště a divize pak postupně v různých "loutkových" aukcích připadly právě Rosněfti.

Chodorkovskij pak byl odsouzen na více než osm let vězení. Svůj trest si bývalý oligarcha odpykává na rusko-čínských hranicích. Podle mnohých analytiků a lidskoprávních aktivistů jej hněv Kremlu stihl proto, že "příliš vystrkoval drápky" a snažil se Vladimira Putina odstavit od moci.

 

Právě se děje

Další zprávy