Gazprom a Naftogaz uzavřely dohodu. Plyn opět teče

Redakce EKO
6. 3. 2008 0:00
Dodávky plynu do Evropy byly omezeny jen pár hodin
Nejjižnější lokalita těžby zemního plynu leží na souostroví Tierra del Fuego, ve výběžku jihoamerického kontinentu.
Nejjižnější lokalita těžby zemního plynu leží na souostroví Tierra del Fuego, ve výběžku jihoamerického kontinentu. | Foto: BASF

Moskva - Po dočasném omezení dodávek plynu do Evropy se ruský Gazprom a ukrajinský Naftogaz dohodly na obnovení dodávek.

Ukrajinská strana potvrdila agentuře Reuters, že dodávky plynu jsou nepřerušované a pomalu se vrací k normálu.

"Tranzit ruského plynu přes ukrajinské území pokračuje v úplném objemu. Všechna omezení pro ukrajinské odběratele byla zrušena," uvedl Naftogaz.

Dluh zaplatíme, slíbil opět Kyjev

K telefonické dohodě o zaplacení ukrajinského dluhu obě strany dospěly pouze několik hodin poté, co Ukrajina varovala Moskvu, že začíná odčerpávat plyn směřující dále do Evropy. Reagovala tím na úterní rozhodnutí Gazpromu snížit dodávky plynu na Ukrajinu o polovinu.

Tomu, že k dohodě nakonec přece jen dojde nasvědčovala i snaha ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka vyjednávat s ruskou stranou. Vede je premiérka Julije Tymošenková, jejíž vztahy s prezidentem Juščenkem i ruskou stranou se opět vyostřují.

Omezení dodávek do Evropy přišlo

Včera v poledne Kyjev přitom vyslal do Moskvy zprávu, že začne odebírat zemní plyn směřující přes Ukrajinu dále na západ, což novinářům potvrdil mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov.

Ukrajina hodlala Evropě sebrat 60 milionů metrů krychlových plynu, aby pokryla vlastní poptávku. "Právě tolik plynu evropští klienti nedostanou," prohlásil.  Po několika hodinách se však situace vrací do normálu a plyn teče i na Ukrajinu.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy