G8: Vyhlídky světového hospodářství zůstávají slabé

ČTK ČTK
17. 6. 2013 21:07
Politici sice zmírnili hospodářská rizika, růst ale nenastartovali
Obama a Holland na loňském summitu G8
Obama a Holland na loňském summitu G8 | Foto: Reuters

Belfast - Vyhlídky světové ekonomiky zůstávají slabé, ačkoli politická opatření ve Spojených státech, eurozóně a Japonsku přispěla ke zmírnění hospodářských rizik. Uvedli to dnes v Belfastu představitelé předních světových ekonomik sdružených ve skupině G8.

"Hospodářská rizika v eurozóně během uplynulého roku polevila, eurozóna však zůstává v recesi," píše se v prohlášení vydaném po diskuzi představitelů G8 o stavu světové ekonomiky. "Oživení ve Spojených státech pokračuje a tamní rozpočtový schodek rychle klesá," upozornila G8.

Rozpočty do pořádku

Rozpočtové politiky by nyní podle představitelů G8 měly zohledňovat rozdílné hospodářské podmínky v jednotlivých zemích. Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že představitelé se v zásadě dohodli na tom, jakým způsobem lze státní rozpočty dostat do pořádku. Žádné podrobnosti však prozatím neposkytla. Zdravé veřejné finance jsou podle Merkelové spolu se strukturálními reformami základním předpokladem pro silnější hospodářský růst.

Světová banka minulý týden snížila odhad letošního růstu světové ekonomiky na 2,2 procenta z dříve předpokládaných 2,4 procenta. Důvodem je nečekaně silná recese v Evropě a zpomalení růstu některých rozvíjejících se ekonomik. Globální hospodářský růst by tak měl podle nové prognózy mírně zpomalit z loňských 2,3 procenta.

Volný obchod EU - USA

Spojené státy a Evropská unie dnes na summitu G8 v Severním Irsku formálně zahájily jednání o společné zóně volného obchodu. Unijní a američtí představitelé si od jejího vzniku slibují nové pracovní příležitosti a podpoření hospodářského růstu na obou stranách Atlantiku. Očekává se, že jednání potrvají nejméně 18 měsíců. Jejich výsledkem by mohla být největší zóna volného obchodu na světě.

 

 

Právě se děje

Další zprávy