G20: Ať banky vrátí část odměn, když budou neúspěšné

Ekonomika Ekonomika
5. 9. 2009 22:45
Ministři rozhodli, že budou dál podporovat ekonomiku
Zástupci průmyslových a rozvíjejících se zemí vyslyšeli britského premiéra Gordona Browna.
Zástupci průmyslových a rozvíjejících se zemí vyslyšeli britského premiéra Gordona Browna. | Foto: Reuters

Londýn - Přestože se zdá, že ekonomická krize je už na ústupu, členské země skupiny G20 budou pokračovat v rozpočtových a měnových krocích, které mají ekonomiku podpořit. A to do té doby, než nezajistí hospodářské oživení.

Ministři financí a vedení centrálních bank těchto zemí se na tom dohodli na sobotním setkání v Londýně. Zástupci předních průmyslových a rozvinutých zemí tak vyslyšeli apel britského premiéra Gordona Browna a řadu ekonomů, podle nichž je další podpora ekonomiky nutná. Zároveň upozornili na nutnost nezvyšovat veřejné deficity.

Jedním z témat setkání byla i výše odměn v bankovním sektoru, který byl krizi vyvolal a byl jí silně zasažen. Zástupci G20 se dohodli na standardech pro omezení těchto odměn a zároveň na povinnosti vrátit část odměn v případě slabých výsledků. Navíc by podle nich měly být odměny spojené s dlouhodobějšími výkony banky.

Na konkrétních stropech se však domluvit nedokázali. Francie navrhuje řadu povinných limitů, což podporuje i Jean-Claude Juncker, lucemburský premiér a předseda euroskupiny, která sdružuje ministry financí ze zemí platících eurem. Návrh se však nelíbí britskému ministru financí Alistairu Darlingovi, nesouhlasí ani Kanada a Spojené státy.

O myšlence limitů nicméně bude jednat letos vytvořený regulátor gé dvacítky; ještě tento měsíc pak bude Financial Stability Board o výsledcích bude informovat lídry G20, kteří se sejdou v Pittsburghu. Diskutovat budou i o návrhu, že by banka měly stanovené i limity na celkový balík peněz na odměny - ten by se rovněž odvíjel od jejich výkonnosti.

Útlum je na ústupu, ale krize nekončí

Ačkoliv aktualizovaná prognóza Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) tento týden předpověděla návrat ekonomického růstu v eurozóně, většina odborníků se shoduje, že krize ještě zdaleka není minulostí.

Výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn včera konstatoval, že cesta z hlubokého útlumu, která již začala, bude dlouhá a pomalá a předčasné ukončení podpůrných opatření by oživení mohlo narušit.

Německo, Británie a Francie v tomto týdnu společně varovaly, že nezaměstnanost dál poroste a že zatím neexistuje žádná alternativa k zachování stimulačních opatření. Hlavní obavy panují z následků předčasného ukončení podpory, kterou vlády a centrální banky poskytují ekonomikám v podobě zvýšených výdajů a nízkých úroků.

 

Právě se děje

Další zprávy