Füle: EU může zakázat dovoz z pracovních táborů z Číny

Karel Toman
26. 9. 2010 15:09
Český eurokomisař připustil, že pozitivní dialog s Čínou narazil na své meze
Čína popravy 1
Čína popravy 1 | Foto: Reuters

Štrasburk - Zákaz dovozu zboží vyrobeného v čínských pracovních táborech navrhne Evropská unie na blížícím se summitu EU a Číny, který začne 6. října.

Český eurokomisař Štefan Füle to připustil při čtvrtečním slyšení v Evropském parlamentu, kde se podle serveru EUobserver dostal v daném tématu pod tlak.

K nic netušícím spotřebitelům na evropských trzích se totiž podle několika europoslanců dostávají výrobky z Čínskou komunistickou vládou provozovaných pracovních táborů zvaných Lao-kaj.

Německý poslanec Daniel Caspary označil podobné zboží za "krví potřísněné" a vyzval Evropskou komisi, aby jeho přísun zastavila

V táborech končí i odpůrci režimu

Füle na to podle EUobserveru reagoval tím, že komise toto téma opakovaně nadnesla a vyvíjela tlak diplomatickými kanály.

"Komise plně souhlasí s Evropským parlamentem, že systém táborů Lao-kaj je zcela neslučitelný s univerzálně přijímaným pojmem lidských práv," řekl. Podle něj je ale velmi obtížné zjistit, jaké zboží vlastně z táborů pochází.

V Číně je táborů Lao-kaj kolem pěti set a podle hongkongské nevládní organizace China Labour Bulletin v nich žije na 400 tisíc vězňů.

Většina z nich jsou pachatelé méně závažných trestných činů. Peking ale podle lidskoprávních organizací do těchto táborů mezi zloděje, drogově závislé, pasáky a prostitutky stále běžně umisťuje také odpůrce režimu.

Füle: Pozitivní dialog narazil na své meze

Český eurokomisař Štefan Füle
Český eurokomisař Štefan Füle | Foto: Ludvík Hradilek

Zavřeni v nich bývají až na čtyři roky a jsou nuceni pracovat v často otřesných podmínkách.

Poslanci na eurokomisaře pro rozšíření Füleho zatlačili před blížícím se summitem EU - Čína plánovaným na 6. října.

Unie podle Füleho upřednostňuje "pozitivní dialog" raději než přímý zákaz. Naznačil ale, že se to může změnit.

"Musíme si připustit, že tento přístup má své meze a že zatím v čínské politice nepřinesl patrnou změnu," řekl. "Komise je otevřena možnosti zvážit plošné opatření zakazující dovoz zboží vyrobeného za použití práce vězňů kvůli porušení základních lidských práv," dodal.

Evropští úředníci EUobserveru mimo záznam potvrdili, že se zákaz připravuje a že si chtějí vzít na pomoc i pravidla Světové obchodní organizace (WTO).

Kritika zní už i Číny

"Posledních deset až patnáct let přijalo přísná pravidla proti tomuto zboží několik zemí," řekla ředitelka asijské sekce lidkoprávní organizace Human Right Watch. Jednou z nich jsou Spojené státy.

Hlasy pro zavření pracovních táborů už ale zaznívají i z vysokých míst samotné Číny.

Poradce tamní vlády Jü Ťien-žung v červenci prohlásil, že Čína by měla "jít s dobou" a pracovní tábory zavřít.

 

Právě se děje

Další zprávy