Francouzští piloti budou stávkovat proti easyJet

ČTK ČTK
23. 11. 2013 19:20
Odboráři ji obviňují z toho, že se nechce se zaměstnanci dělit o rekordní zisk.
Ilusttrační snímek.
Ilusttrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát

Paříž  - Odborový svaz francouzských pilotů SNPL svolal na pondělí jednodenní stávku proti britské nízkonákladové letecké společnosti easyJet. Obviňuje ji z toho, že se nechce se svými zaměstnanci dělit o svůj rekordní zisk za minulý rok, který firma zveřejnila tento týden.

EasyJet sdělila, že žádné lety z Francie a do ní rušit nehodlá, upozornila ale na možná zpoždění. Aerolinky mají na pondělí večer plánovaný let z pařížského letiště Charlese de Gaulla do Prahy a poté zpět do Paříže.

Členy svazu SNPL je zhruba 90 procent pilotů easyJet. Druhý největší diskontní přepravce v Evropě po irské Ryanair létá z celkem 16 francouzských letišť.

Firma v úterý oznámila, že její zisk před zdaněním vzrostl za poslední finanční rok do konce září o 51 procent na 478 milionů liber (15,6 miliardy Kč). Z něj chce easyJet vyplatit akcionářům zvláštní dividendu v částce 175 milionů liber a včetně běžné dividendy by akcionáři dostali celkem 308 milionů liber.

Svaz SNPL prohlásil, že jeho piloti z loňského zisku firmy nebudou mít nic a oznámení firmy pro ně bylo "tou poslední kapkou". SNPL varoval před dalšími protesty v příštích měsících.

Mluvčí svazu Didier Bourguignon řekl, že easyJet zřejmě nahradí stávkující piloty svými zaměstnanci z jiných zemí. Totéž firma udělala za poslední stávky ve Francii v srpnu 2012, která téměř žádné lety firmy nenarušila.

"EasyJet očekává, že uskuteční v pondělí ve Franci celý svůj letový program. Společnost nepředpokládá rušení žádného z letů, může ale dojít ke zpožděním," uvedla firma.

 

Právě se děje

Další zprávy