Francie zabavila letoun Ryanairu. Nevrátí ho, dokud nedostane zpátky státní pomoc

ČTK ČTK
9. 11. 2018 15:54
Francouzské úřady zabavily letadlo irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair. Chtějí tak firmu přimět, aby vrátila státní pomoc ve výši 525 tisíc eur, tedy asi 13,6 milionu korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Spor se týká státní pomoci, kterou Ryanair obdržel v letech 2008 až 2009 v souvislosti s aktivitami na regionálním letišti ve francouzském městě Angoulême. Evropská komise v roce 2014 tuto pomoc označila za nezákonnou a podle francouzských úřadů musí firma získané peníze vrátit.

Letadlo bylo zabaveno ve čtvrtek večer na letišti v Bordeaux, a to krátce před plánovaným odletem do Londýna se 149 cestujícími na palubě. Cestující nakonec podle agentury DPA odletěli s pětihodinovým zpožděním jiným letadlem. Katalogová hodnota letounu podle agentury AFP činí 98 milionů dolarů, což jsou v přepočtu 2,2 miliardy korun.

"Francouzské úřady k tomuto opatření přistoupily jako k poslední možnosti, když selhalo několik pokusů o získání peněz," uvedl francouzský Úřad pro civilní letectví (DGAC). "Je politováníhodné, že stát musel učinit takovýto krok, který vedl k nevyhnutelným komplikacím pro 149 cestujících na palubě," dodal.

Letadlo podle úřadu "zůstane imobilizováno", dokud firma požadovanou částku nezaplatí, píše server Daily Mail.

 

Právě se děje

Další zprávy