Ford se zbavuje ´Bondových´ aut

dkl
12. 3. 2007 14:59
Dearborn - Aston Martin, věrná auta agenta Jamese Bonda, změní majitele. Ford tuto značku prodá skupině investorů vedenou bývalým jezdcem rally.
Foto: Aston Martin

Hlavním investorem se stane bývalý jezdec rally a šéf stáje F1 Benneton David Richards. Sekundovat mu budou například dvě kuvajtské společnosti.

Ford, který prodej značky aut Aston Martin připravuje od září, si ponechá zřejmě patnáct procent.

Cena této luxusní značky se vyšplhala na 925 milionů dolarů, tedy v přepočtu přes 20 miliard korun.

Prodej britské automobilky je prvním výrazným krokem v restrukturalizačním plánu amerického Fordu, který je nazýván "Cesta dopředu".

Přestože je Ford druhým největším výrobcem aut v Americe, za loňský rok se mu povedlo vyprodukovat rekordní ztrátu 12,7 miliard dolarů, což je asi 270 miliard korun. Žezlo amerického automobilového průmyslu třímá General Motors.

Foto: Aston Martin

Zpět do Británie

Hlavní podíl mezi investory, kteří Aston Martin kupují, by měli mít ale Britové. Typicky anglická značka se tak vrací domů právě v době, kdy jinak tradiční značky získávají zahraniční kupce a jsou často za hranicemi i vyráběny.

Podle analytiků je prodej Aston Martinu předzvěstí prodeje i dalších značek ze stáje Ford. Napříště by si na své mohli přijít zájemci o Jaguar či Land Rover.

"Potřebují peníze a potřebují investovat do vlastních aut," myslí podle New York Times Brian Moddy, editor serveru Edmunds.com, který se zabývá trhem s automobily.

"Musí se soustředit na svůj vlastní byznys," doplňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy