Ford se trápí, propustí tisíce lidí

Michal Najman
15. 9. 2006 9:30
Detroit - Americké automobilce se stále nedaří stabilizace. V rámci restrukturalizace firmu opustí desetitisíce zaměstnanců.

Zástupce firmy na včerejší tiskové konferenci oznámil, že společnost připravuje odchodné pro propouštěné zaměstnance. To může dosáhnout až 140 tisíc dolarů na osobu, tedy téměř tří milionů korun.

Štědrou nabídku dostane 75 tisíc z celkem 82 tisíc Američanů, které automobilka zaměstnává.

Ford se už delší dobu potácí v problémech. Za druhé čtvrtletí vykázal 123 milionů dolarů ztráty, nyní se proto snaží snížit náklady a obnovit ziskovost. Už v lednu společnost oznámila propuštění 30 tisíc pracovníků.

  • O drastickém omezení výroby aut v továrnách Fordu čtěte ZDE
  • Zavírání továren vyjde Ford draho
  • Výše odchodného se bude vázat na odpracované roky. Odborům se individuální suma odchodného zamlouvá. "Za svou tvrdou práci si od svých šéfů štědré odchodné zaslouží. A vypadá to, že ho i dostanou" říká zástupce odborového svazu United Auto Workers Chris Kimmons.

    Růžový jaguár, model XK8
    Růžový jaguár, model XK8 | Foto: Aktuálně.cz

    Zavíráme, propouštíme..

    "Teď už to bude jen na Fordu, aby si vybral správný směr, nadbytek pracovníků a vysoké platy mu už bránit nebudou," tvrdí prezident United Auto Workers Ron Gettelfinger.

    Restrukturalizační plány společnosti jsou opravdu razantní. Propouštění v desítkách tisíc, uzavření 14 továren do roku 2012, prodej několika značek aut jako například Aston Martin či Jaguar.

  • Více o prodeji značky Jaguar
  • Kromě výše uvedených dvou značek do koncernu stále patří vlajková loď Ford, dále pak značky Land Rover, Mercury, Lincoln, Volvo a spolupracuje s japonskou Mazdou.

    Celkem společnost zaměstnává na 300 tisíc zaměstnanců.

     

    Právě se děje

    Další zprávy