Fitch snižuje Řecku rating, čeká platební neschopnost

ČTK ČTK, Věra Tůmová
22. 2. 2012 14:50
Agentura reagovala na dohodu o snížení řeckého dluhu u soukromých věřitelů
Foto: Reuters

Atény - Mezinárodní ratingová agentura Fitch snížila úvěrovou známku Řecka na C z dosavadního stupně CCC a uvedla, že v nejbližší době čeká u země "s vysokou pravděpodobností" stav technické platební neschopnosti.

Agentura tím reagovala na dohodu o snížení řeckého dluhu u soukromých věřitelů. Fitch již loni v létě dala najevo, že po dohodě o oddlužení dočasně přeřadí Řecko do kategorie "omezené platební neschopnosti".

Dočasné přeřazení řeckého ratingu do kategorie "omezené" nebo "selektivní" platební neschopnosti nedávno signalizovala i další světová ratingová agentura Standard & Poor's.

Podle agentur to plyne z toho, že dohoda o "dobrovolném" odpisu podstatné hodnoty řeckých dluhopisů bude uplatněna i na ty investory, kteří se k nepřipojí.

Fitch uvedla, že po dokončení výměny dosavadních řeckých dluhopisů za nové o zhruba poloviční nominální hodnotě a s nižšími úroky řecký rating přeřadí do kategorie "omezené platební neschopnosti" (restricted default). Poté udělí Řecku nový rating, "na úrovni odpovídající tomu, jak agentura hodnotí strukturu dluhu a úvěrový profil země" v nové situaci.

Výměna dluhopisů sníží dluh

Řecko chce dokončit výměnu dluhopisů do zhruba 10. března, řekl v úterý večer řecký premiér Lukas Papadimos. Jeho vláda zároveň poslala do parlamentu návrh zákona, který k výměně dluhopisů donutí i ty investory, kteří s ní nesouhlasí.

Plán výměny dosavadních státních dluhopisů za nové s podstatně nižší hodnotou je součástí druhého záchranného programu pro Řecko v hodnotě 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč), jehož konečnou podobu v úterý v noci dojednali a schválili ministři financí zemí eurozóny.

Na nominální hodnotě nových dluhopisů soukromí investoři ztratí podle úterní dohody 53,5 procenta a jejich celková ztráta se bude pohybovat kolem 74 procent.

Řecké protesty nemají konce...

Pokud se k plánu výměny přihlásí držitelé dvou třetin dluhopisů, pak podle zákona vstoupí v platnost takzvaná doložka o společném postupu (CAC), která umožní přinutit k výměně i všechny ostatní.

Prostřednictvím výměny dluhopisů se dluh Řecka sníží o více než 100 miliard eur z celkových zhruba 350 miliard eur. Seškrtání dluhů je klíčem k tomu, aby se do roku 2020 snížilo zadlužení země z nynějších více než 160 procent na 120,5 procenta hrubého domácího produktu.

 

Právě se děje

Další zprávy