Fitch hodnotí vyhlídky ratingu USA negativně

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
29. 11. 2011 9:17
Fitch zhoršila výhled ratingu USA, Moody's sleduje evropské banky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

New York - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings v pondělí snížila výhled ratingu Spojených států ze stabilního na negativní. Naznačila tak, že by mohla sáhnout k jeho snížení, zatím jej ale ponechala na nejvyšším možném stupni AAA.

Fitch bude čekat jen do roku 2013, a pokud Washington do té doby nebude mít věrohodný plán na snižování rozpočtových výdajů, agentura patrně rating sníží.

Fitch snížením výhledu reaguje na neschopnost zvláštního výboru amerického Kongresu dohodnout se na snížení výdajů minimálně o 1,2 bilionu dolarů (asi 23,1 bilionu Kč) v průběhu příštích deseti let.

Tím se snižuje pravděpodobnost, že Američané budou mít příští rok jasný plán na snižování deficitu. S větší zátěží se naopak bude potýkat příští vláda, která vzejde z prezidentských voleb na konci příštího roku.

"Negativní výhled je odrazem klesající důvěry, kterou má agentura Fitch ve včasné přijetí fiskálních opatření nutných k tomu, aby Spojené státy vrátily své veřejné finance do udržitelných mezí a zajistily si známku na stupni AAA," píše se ve zprávě ratingové agentury. Pravděpodobnost snížení ratingu USA je teď podle agentury vyšší než 50 procent.

Negativní výhled má u ratingu Spojených států i konkurenční agentura Moody's Investors Service. Ani jedna z agentur neočekává, že by Američané s výraznějšími rozpočtovými škrty přišli už během příštího roku, který je rokem volebním.

Agentura Standard & Poor's, která je ze tří největších ratingových agentur patrně nejvýznamnější, už Spojeným státům rating snížila. V bezprecedentním kroku jim začátkem srpna rating srazila na stupeň AA plus, a to kvůli tomu, že se američtí politici nedokázali shodnout na tom, jak zastavit zadlužování. O samotné finanční závazky však agentura obavy nemá, Spojené státy nadále považuje za špičkového dlužníka.

Další ratingy v ohrožení

Podle francouzského deníku La Tribune je do budoucna ohrožen i výhled ratingu Francie. Údajně o zhoršení výhledu na negativní uvažuje agentura S&P.

Před zhoršením ratingu varovala i agentura Fitch s tím, že jej může ohrozit prohlubování dluhové krize eurozóny. A poslední z velké trojky, agentura Moody's, v úterý uvedla, že zvažuje snížení ratingu 15 evropských bank kvůli možnému odejmutí vládní podpory. V ohrožení jsou mimo jiné francouzské BNP Paribas a Société Générale, italské UniCredit, španělské Banco Santander a švýcarské Credit Suisse a UBS.

Moody's již v pondělí varovala, že prudká eskalace dluhové a bankovní krize v Evropě hromadně ohrožuje ratingová hodnocení států a může vést k bankrotům. Pokud země eurozóny nebudou rychle řešit svou dluhovou krizi, začne se podle Moody's zvyšovat pravděpodobnost většího počtu státních bankrotů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy