Firmy v USA připravují krizový plán

ČTK, eko
10. 11. 2005 10:05
New York - Firmy v USA plánují, jak budou fungovat za pandemie ptačí chřipky.

Firmy ve Spojených státech se připravují na situaci, kdy by kvůli pandemii ptačí chřipky onemocněl velký počet zaměstnanců a šířící se nákaza by znemožnila cestování a dopravu zboží. Zaměstnavatelé konzultují s místními zdravotními úřady, jak zajistit chod podniků či jak se na služebních cestách vyvarovat rizika infekce.

Podle nejhorších scénářů by mohla rozsáhlá chřipková epidemie vyřadit z provozu až 35 procent americké pracovní síly a způsobit hospodářské ztráty v rozsahu 71,3 až 166,5 miliardy dolarů, odhaduje Středisko pro prevenci a kontrolu nemocí. Nakaženo by mohlo být až 200 milionů Američanů, což jsou více než dvě třetiny celkové populace. V důsledku onemocnění by mohlo zemřít až 200.000 lidí.

Některé společnosti v rámci přípravy na možnou pandemii vypracovávají záložní plány počítající s prací z domova nebo s jejím převedením na jiná místa. "Otázka zní: Co můžeme udělat pro to, aby firmy nepřestaly fungovat," shrnula snahy podniků ředitelka úřadu veřejného zdraví v Seattlu ve státě Washington Doroty Teeterová na poradě vedoucích pracovníků místních firem.

Tématy bylo například, jak mohou podniky zvládat mimořádně vysokou absenci, jaký vliv může mít pandemie na psychiku zaměstnanců, jak postupovat při pravděpodobném omezení dopravy a cestování, jaké důsledky vyvolá dočasné uzavření škol a dalších míst, kde se shromažďují větší skupiny lidí, či jak upravit podnikové předpisy, aby se rozhodnutí mohla přijímat i bez osobních schůzek.

"Čím více v posledních měsících přibývá informací o možném dopadu chřipkové epidemie, tím se stále více podniků zajímá o to, jak postupovat," říká Teeterová.

 

Právě se děje

Další zprávy