Firma zapletená do kauzy Gripenů vydělala na Iráku

dkl, aju, BBC
9. 8. 2007 11:25
Válka pomohla BAE k miliardovým ziskům
Foto: Ondřej Besperát

Londýn - Nákup vojenského vybavení pro britské a americké vojáky v Iráku dopomohl firmě BAE Systems k zisku před zdaněním 657 milionů liber, což je v přepočtu asi 27,5 miliardy korun.

Největší britská armádní společnost tak vykázala dvakrát lepší výsledek než loni.

BAE uvádí, že "vysoké tempo" vojenských operací USA a Velké Británie stojí za nárůstem poptávky po pozemních systémech podpory ozbrojených složek.

Jinými slovy, že díky válce v Iráku firma zažívá nebývalý rozkvět. BAE, která čelí vyšetřováním kvůli korupci, zároveň zvýšila své tržby o deset procent.

Přitom samotný byznys vybavení pro pozemní jednotky, do kterého se počítá vše od tanků po munici, vzrostl o 43 procenta.

Foto: sh
  • FAKTA: VŠE O KAUZE GRIPEN
    Může to být jedna z největších polistopadových afér. Objevily se indície, které ukazují na korupci doprovázející prodej gripenů.

Úplatky ve velkém

Společnost BAE je dvacetiprocentním vlastníkem firmy Saab, která stojí za pronájmem letadel Gripen české armádě. I v tomto případě existují indicie, které naznačují, že zbrojní firmy nezískaly zakázku zcela poctivě.

BAE je v současnosti obviněna z uplácení při zbrojních zakázkách v Saudské Arábii. Firma ale vše popírá.

Zatímco vyšetřování ve Velké Británii bylo zastaveno s odůvodněním, že případ by mohl ohrozit národní bezpečnost, americké úřady se jím stále zabývají a chystají vlastní žalobu.

Britští zbrojaři se totiž na území USA velmi rozmáhají. Minulý měsíc za 2,2 miliardy dolarů koupili americkou firmu Amor Holdings.

Ta patří k předním výrobcům obrněných aut, kterých plánuje Pentagon nakoupit tisíce kvůli operacím v Iráku.

 

Právě se děje

Další zprávy