Finské Nokii se nedaří. Propadla se do ztráty

Ekonomika Ekonomika
21. 7. 2011 14:08
Firma prodává o pětinu méně mobilů než před rokem
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Nokia

Helsinky - Do ztráty 368 milionů eur (téměř devět miliard Kč) se v letošním druhém čtvrtletí dostala finská firma Nokia.

Vloni ve stejném období přitom docílila zisku 227 milionů eur.

Tržby se snížily o sedm procent na 9,3 miliardy eur. Na provozní úrovni se však firmě podařilo vykázat zisk díky poplatkům z ukončení sporu s firmou Apple. Očištěná provozní ztráta činila 391 milionů eur a překonala očekávání analytiků dotazovaných agenturou Reuters, jejichž odhady se pohybovaly od ztráty 35 milionů po zisk 285 milionů eur.

Nokia je největším výrobcem mobilních telefonů na světě.

V prodeji chytrých telefonů je Apple úspěšnější

Nokia přiznala, že prodala ve čtvrtletí jen 16,7 milionu chytrých telefonů, což je méně než konkurenční Apple. Ten prodal 20,3 milionu telefonů iPhone. Nokia v roce 1996 založila trh s chytrými telefony. V posledních letech se jí však nedaří bojovat se silnou konkurencí firem Apple a Research In Motion. Nyní Nokia vkládá naději do nového chytrého telefonu se softwarem od Microsoftu.

Přestože dodávky telefonů zákazníkům meziročně klesly, zůstává Nokia největším výrobcem mobilů na světě. Celkové dodávky telefonů Nokia klesly od dubna do června na 88,5 milionu přístrojů ze 111 milionů před rokem a 108,5 milionu v předchozím čtvrtletí. Její podíl na trhu ale klesl poprvé za posledních deset let pod třicet procent.

 

Právě se děje

Další zprávy