Finanční krize: Ztráty mají výši celého amerického HDP

aju
16. 9. 2008 19:45
Na akciích tratili investoři už 11 bilionů dolarů
Ilustrační záběr.
Ilustrační záběr. | Foto: Reuters

Praha/New York - Největší krach historie, a to s pořádným náskokem. Do této role pasuje hodnota aktiv investiční banky Lehman Brothers její pád. Banka má totiž aktiva v hodnotě stěží představitelných 639 miliard dolarů. Její dluhy přesahují 613 miliard.

Dosud vedoucí firmou "černého žebříčku" byla společnost WorldCom s hodnotou 104 miliard dolarů, jež musela v roce 2002 vyhlásit úpadek, protože se provalily její finanční machinace. Jen rok si "užíval" prvenství nechvalně proslulý Enron, jehož aktiva čítala 63,5 miliardy.

Jenže teď je svět ohrožen mnohem víc. Nejde ani tak o ohromnou hodnotu padlé banky, ale o to, že se v krizi nachází celý finanční svět. Začala v USA, ale pomalu se přelévá do ekonomik po celém světě.

Text pokračuje pod grafikou

A se stupňující se silou krize se zvyšují také odhady ztrát, jež celosvětové hospodářství utrpí.

Když krize více než před rokem začínala, hovořily odhady o 400 miliardách dolarů ztrát pro finanční instituce. Nyní už je jasné, že byly příliš růžové. Agentura Bloomberg nyní přichází s odhadem až 1,5 bilionu dolarů. Pro představu je to hrubý domácí produkt Španělska a více než desetina HDP Spojených států. Naopak Česká republika se do této sumy vejde skoro desetkrát, jak vyplývá z údajů Světové banky pro loňský rok.

Banky dosud přiznaly v rámci odpisů hodnoty svých aktiv ztrátu půl bilionu amerických dolarů. Podařilo se jim od investorů pak najít nové zdroje - bezmála 350 miliard dolarů.

Nejhůře dopadla Citigroup, která ještě spolu s Merrill Lynch odepsala 50 miliard dolarů. Na rozdíl od Merrill Lynch se jí však podařilo stejné množství peněz upsat. Merrill získala jen 30 a nyní ji kupuje jedna z největších bank na americkém trhu - Bank of America.

Centrální banky po celém světě pumpují do ekonomiky obrovské množství peněz, aby udržely ekonomiky při životě. Americký Fed teď posílá do oběhu 70 miliard dolarů. A to už dříve intervenoval, když Kongres schválil injekci ve výši 150 miliard.

Jak se krize přelila do Evropy i Asie, japonští centrální bankéři na trhy nalili skoro 25 miliard dolarů. Bank of England na jaře letošního roku přislíbila na 50 miliard liber.

Ještě neuvěřitelnější číslo pak vychází hrubým součtem ztrát na akciových trzích. Cenné papíry ztratily za poslední rok na hodnotě okolo 11 bilionů dolarů. To je jen o dva biliony méně, než zvládne za rok vyprodukovat celá americká ekonomika.

 

Právě se děje

Další zprávy