Film zabral, indičtí Avataři o svatou horu nepřijdou

Karel Toman
26. 8. 2010 12:35
Indická vláda zřejmě obrátila svůj přístup v konfliktu práv domorodců a těžařů
Domorodé ženy z kmene Dongria Kondh se sešly na vrcholku posvátné hory Niyamgiri, kterou posledních osm tisíc členů kmene uctívá jako živé božstvo. Těžaři ale v hoře vidí především ložisko bauxitu pro nedalekou hliníkárnu.
Domorodé ženy z kmene Dongria Kondh se sešly na vrcholku posvátné hory Niyamgiri, kterou posledních osm tisíc členů kmene uctívá jako živé božstvo. Těžaři ale v hoře vidí především ložisko bauxitu pro nedalekou hliníkárnu. | Foto: Reuters

Nové Dílí - Plán britské těžařské společnosti Vedanta Resources na vytěžení posvátné hory východoindického kmene Dongria Kondh se zastavil. Indické úřady v úterý těžbu bauxitu nepovolily.

Příběh, pro který se už vžilo srovnání se scénářem filmového hitu Avatar, tak s pomocí ekologických aktivistů pro původní obyvatele prozatím dopadl dobře. Dost možná i díky samotnému filmu.

"Pokud by byla těžba v této lokalitě povolena, byla by nejen nelegální, ale zničila by i většinu posvátného území skupin původních obyvatel kmene Kondth," sdělilo indické ministerstvo životního prostředí a lesů.

Dongria Kondth je skutečný Avatar

Podle CNN nese podíl na úspěchu původních obyvatel i samotný film Avatar.

„Multimiliardový projekt se dostal pod veřejný drobnohled poté, co skupiny aktivistů jako Survival International nebo Amnesty International spojili hrozící osud kmene Dongria Kondth s kmenem Navi z filmu Jamese Camerona," zdůraznila stanice.

"Tohle je skutečný Avatar," stojí na jednom z plakátů kampaně Survival International.

Jde o 72 milionů tun bauxitu

Uhelné doly v indické Gevře.
Uhelné doly v indické Gevře. | Foto: Reuters

Osmitisícový původní kmen bojuje za zachování hory Niyamgiri, kterou považuje za posvátné živoucí božstvo už několik let. Hora obsahuje 72 milionů tun bauxitu, který Vedanta plánovala vytěžit pro hliníkárnu stojící na úpatí hory.

Spor kmene Dongria Kondth s Vedantou je jen symbolickým příkladem boje, který s těžařskými firmami vedou místní obyvatelé na minerály bohaté východoindické provincie Orissa.

Stopku vystavila tento měsíc indická vláda také dalšímu velkému projektu v této provincii - jihokorejské ocelárně POSCO za 12 miliard dolarů.

"Analytici tvrdí, že tyto poslední kroky by mohly znamenat změnu v přístupu indické vlády k širšímu tématu konfliktu kmenových práv a rozvoje," píše CNN.

 

Právě se děje

Další zprávy