Fico zajistí chudým bankovní účet za euro

ČTK ČTK
29. 5. 2012 12:48
Nárok na zvýhodněný účet bude mít na pětimilionovém Slovensku asi 250 tisíc lidí
Vítěz březnových voleb a nový slovenský premiér Robert Fico skládá slib.
Vítěz březnových voleb a nový slovenský premiér Robert Fico skládá slib. | Foto: Reuters

Bratislava - Slovenská vláda nařídí komerčním peněžním ústavům poskytovat obyvatelům s nízkými příjmy bankovní služby za symbolické euro měsíčně.

Nárok na zvýhodněný účet bude mít na pětimilionovém Slovensku podle odhadu ministerstva financí asi 250 tisíc lidí. Regulace poplatků je kromě chystaného zvýšení zvláštní bankovní daně dalším opatřením levicového kabinetu Roberta Fica, které se přímo dotkne bankovního sektoru.

V ceně základního balíku služeb bude zřízení i vedení účtu, jistý počet transakcí, jakož i poskytnutí platební karty. Určen je pro lidi s příjmem nepřesahujícím minimální mzdu, v současnosti 327,20 eura. Šéf bankovní asociace Igor Vida namítl, že náklady bank na vedení účtu jsou tři až čtyřnásobně vyšší než státem navrhovaná cena.

Fico bankám hrozí rozšířením

Vládou určený balík bankovních služeb má ochránit klienty před případným zvyšováním poplatků. Vícero komerčních peněžních ústavů letos už zvýšilo nebo ohlásilo zdražení některých bankovních služeb.

Premiér Robert Fico peněžní ústavy varoval, že nárok na zvýhodněný bankovní účet je jeho jednobarevný kabinet připraven rozšířit na všechny občany, pokud banky budou dále zvyšovat ceny za své služby. Státní firmy i státní zaměstnanci by podle něj zase mohli přesunout své peníze do státní pokladny, která uskutečňuje finanční operace státu.

Už první Ficova vláda, která byla v úřadu v letech 2006 až 2010, zavázala banky poskytovat zvláštní balík služeb. Tuto možnost ale využilo jen pár klientů. O ceně produktu tehdy ale rozhodovaly samotné banky.

Také vyšší daň

Ficova vláda po svém dubnovém nástupu do úřadu ohlásila, že na balík opatření k ozdravení veřejných financí v hodnotě kolem 1,2 miliardy eur se poskládají hlavně banky, ziskové firmy a lidé s nadprůměrnými příjmy.

Kabinet sociálních demokratů už ohlásil, že zvláštní bankovní daň, jednu z nejvyšších v Evropské unii, zdvojnásobí na zhruba 200 milionů eur ročně a že bankám kromě toho nařídí odvést státu letos dalších 50 milionů eur.

Peněžní ústavy se nechaly slyšet, že tato opatření by mohla omezit poskytování úvěrů, někteří odborníci očekávají zvýšení úrokových sazeb z úvěrů.

Komerční banky na Slovensku loni zvýšily čistý zisk o třetinu na 671 milionů eur. Stát v minulosti bankovní sektor ozdravil a velké banky prodal zahraničním finančním skupinám.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Výběr nejlepší banky.

 

Právě se děje

Další zprávy