Fico prosadil milionářskou daň

ČTK
6. 12. 2006 16:47
Bratislava - Slovenský parlament sice ponechal rovnou daň pro všechny, bohatým přesto do peněženek sáhne hlouběji.
Fico v Praze
Fico v Praze | Foto: Ludvík Hradilek

Docílil toho tak, že občanům s platem přesahujícím 48 tisíc slovenských korun se bude snižovat nezdanitelné minimum. Kvůli tomu budou mít vyšší základ daně a tedy odvedou do rozpočtu i víc peněz.

O zavedení takzvané "milionářské daně" rozhodl dnes parlament schválením vládní novely zákona o dani z příjmů. Parlament tak v tomto případě schválil hlavní návrhy vlády Roberta Fica.

Škodlivý populismus

"Toto opatření je ryzí populismus a škody, které může napáchat, jsou větší než zdánlivě zřejmé přínosy pro státní pokladnu," uvedl analytik Patria Finance David Marek. Pokud chce podle něj země přilákat investory ze sofistikovaných odvětví s vyšší přidanou hodnotou a mzdami, měla by progresi v daních snižovat.

Foto: Aktuálně.cz

"Zavádění ´milionářských´ daní je cestou k tomu, aby taková země zůstala levnou montovnou," dodal.

Poslanci zároveň omezili možnost darování části daně z příjmu nevládním organizacím. V tomto případě však udělali výrazně menší zásahy, než jak to původně navrhovala vláda.

Podniky i fyzické osoby budou moci tak jako dosud darovat nevládním organizacím dvě procenta daně z příjmu. Zvýší se však minimální suma, kterou budou moci určit konkrétní organizaci fyzické osoby, a to na 100 korun ze současných 20 korun.

Zatím všechny, časem jen vyvolené

Příjemci věnované části daně z příjmu budou moci být příští rok ještě všechny nevládní organizace. Od roku 2008 se však jejich okruh zúží jen na ty, které se zabývají zdravotnictvím, sportem, kulturou a sociální oblastí.

Foto: ČT24

Nevládní organizace zaměřené na vzdělání by namísto procent z daně měly dostat širší prostor při čerpání grantů.

Od změn si ministerstvo financí slibuje zvýšení daňových příjmů státu, které by mělo krýt sliby zvýšených sociálních výdajů. Vláda chce totiž zároveň splnit rozpočtové kritérium pro přijetí eura v roce 2009 a udržet příští rok schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP.

 

Právě se děje

Další zprávy