Fiat a Chrysler vytvořily pátou největší automobilku

Karel Toman
10. 6. 2009 16:40
Penzijní fondy u soudu neuspěly se žádostí o zastavení prodeje automobilky.
Foto: chrysler.cz

Washington, Detroit - Nejvyšší soud Spojených států v úterý otevřel cestu k prodeji Chrysleru italskému Fiatu.

Soud odmítl žádost Indianských penzijních fondů odložit prodej skupině vedené Fiatem, odborovému trustu a americké a kanadské vládě.

Bílý dům rozhodnutí přivítal, schválené řešení totiž prosazovala Obamova administrativa.

„Jsme potěšeni, že aliance Fiatu a Chrysleru může pokračovat, což Chrysleru umožní stát se znovu konkurenceschopným a životaschopným výrobcem aut," řekl agentuře Reuters úředník Bílého domu pod podmínkou anonymity.

Stát Indiana je zklamán

Ministr financí státu Indiana Richard Murdoch naopak agentuře emailem sdělil, že je verdiktem „zklamán". Mluvčí Chrysleru rozhodnutí soudu nekomentovala.

A obě firmy dnes dokončily vytvoření strategické aliance. Kvalitní aktiva Chrysleru se tak přesunou do nové firmy, v jejímž čele bude stát generální ředitel Fiatu Sergio Marchionne. Informoval o tom dnes internetový server BBC. 

Fiat získá v novém podniku, který okamžitě zahájí provoz, pětinový podíl. Automobilka za tento podíl poskytne Chrysleru technologie pro výrobu menších vozů.

Ještě včera přitom hrozilo, že se dosavadní pětitýdenní sprint Chrysleru k nucené restrukturalizaci zastaví.

Nejvyšší soud ve Spojených státech totiž dočasně zablokoval prodej zkrachovalé americké automobilky Chrysler skupině vedené italským konkurentem Fiat. Americká vláda přitom v pondělí vyzvala nejvyšší soud, aby požadavek na zablokování prodeje odmítl.

Soud podle agentury Reuters nenaznačil, jak dlouho bude toto opatření trvat. Podle odborníků si soud opatřením zajistil více času, aby mohl zvážit svou reakci na žádost tří penzijních fondů z Indiany a dalších odpůrců o zastavení transakce.

Ze hry není ani likvidace značky

Generální prokurátorka Elena Kaganová z ministerstva spravedlnosti USA však v písemných námitkách uvedla, že snaha penzijních fondů zablokovat prodej firmy by mohla vést k likvidaci automobilky. Ministerstvo spravedlnosti je před nejvyšším soudem v roli právního zástupce vlády.

 

Ta má na prodeji zájem, protože se tak zbaví Chrysleru bez toho, aniž by ji zatížil astronomickými dluhy.

Také Chrysler tvrdí, že prodej majetku je klíčovou součástí plánu dostat se úspěšně z režimu bankrotové ochrany. Automobilka na konci dubna vyhlásila bankrot a nyní se snaží o restrukturalizaci. K ní však potřebuje souhlas k prodeji novým investorům. Bez něj ji zřejmě čeká likvidace.


 

Právě se děje

Další zprávy