Fenomenální Facebook postupně skupují Rusové

Ekonomika Ekonomika
2. 10. 2009 10:00
Ruská společnost nakupuje akcie od zaměstnanců sociální sítě
Facebook je stále populárnější.
Facebook je stále populárnější. | Foto: Repro Aktuálně.cz

San Francisco - Akcii po akcii začala ruská investiční společnost Digital Sky Technologies skupovat nejpopulárnější internetovou sociální síť Facebook. Dvě transakce už se Rusům podařilo uskutečnit, další mají rozjednanou.

Zjistila to agentura Reuters od dvou lidí zasvěcených do těchto obchodů, kteří však promluvili pouze pod podmínkou anonymity.

Akcie nakupuje ruská společnost přímo od zaměstnanců i bývalých zaměstnanců Facebooku. "Jejich nabídka byla: dokoupíme vše, co máte," řekl Reuters akcionář, který DST svůj podíl ve firmě prodal. Společnost nabídla 14,77 dolaru za akcii, což je stejná cena, za jakou nakoupila DST akcie už v červenci.

V květnu navíc firma Digital Sky Technologies investovala 200 milionů dolarů do prioritních akcií Facebooku. Nyní tak vlastní už 3,5 procenta akcií. A další nákup mají Rusové údajně rozjednaný.

"Jde o akcie v hodnotě až 100 milionů dolarů, ale obchod ještě není dokončen," řekl agentuře druhý zdroj.

Sociální síť Facebook vznikla na studentských kolejích Harvardovy univerzity před pěti lety. V září narostl počet jejích uživatelů na 300 milionů. Za poslední rok se tak tento počet zvýšil na trojnásobek.

Mezi investory Facebooku patří i gigant Microsoft a síť je považována za horkého kandidáta na počáteční veřejnou nabídku akcií. Podle generálního ředitele společnosti Marka Zuckerberga však nebudou akcie veřejně obchodovatelné ještě několik let.

 

Právě se děje

Další zprávy