Fed vede poprvé žena, Yellenová složila přísahu

ČTK ČTK
3. 2. 2014 16:26
Sedmašedesátiletá Yellenová nahradila Bena Bernankeho
Janet Yellenová.
Janet Yellenová. | Foto: Reuters

Washington - Janet Yellenová se dnes složením přísahy oficiálně stala první ženou stojící v čele americké centrální banky (Fed). Sedmašedesátiletá Yellenová nahradila Bena Bernankeho, jehož osmileté působení ve funkci skončilo v pátek.

Yellenová složila přísahu v zasedací místnosti Fedu, kde se krátkého ceremoniálu kromě zástupců banky zúčastnil i její manžel George Akerlof, který je nositelem Nobelovy ceny za ekonomii. Funkční období Yellenové vyprší 3. února 2018, napsala agentura AP.

Yellenová přebírá vedení banky v době, kdy Fed začíná omezovat nestandardní opatření na podporu hospodářského růstu. Jejím hlavním úkolem tak bude zajistit hladký ústup od takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, v jehož rámci centrální banka pumpuje do ekonomiky nové peníze.

Fed již dříve ohlásil snížení nákupů dluhopisů o 20 miliard dolarů (přes 400 miliard Kč) měsíčně. Stále však bude do ekonomiky prostřednictvím těchto nákupů dávat 65 miliard dolarů měsíčně. Banka navíc podporuje hospodářský růst téměř nulovými úrokovými sazbami.

 

Právě se děje

Další zprávy