Fed: Růst v některých regionech USA kvůli počasí zpomalil

ČTK ČTK
5. 3. 2014 21:30
Agentura Reuters upozornila, že Fed ve své zprávě použil slovo "počasí" 119krát.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington - Nepříznivé počasí, které nedávno zasáhlo velkou část území Spojených států, si vybralo daň v podobě nižších spotřebitelských výdajů i slabších nákupů. To vedlo v některých oblastech ke zpomalení ekonomického růstu nebo dokonce k poklesu. Ve většině distriktů však ekonomika nadále roste. Uvádí to situační zpráva s názvem Béžová kniha, kterou vydává americká centrální banka (Fed) a která mapuje vývoj ekonomiky za období zhruba šesti týdnů.

Podle zprávy, založené na dílčích hlášeních od Federálních rezervních bank z jednotlivých dvanácti měnových distriktů, ekonomická aktivita kvůli počasí mírně klesla ve dvou distriktech, a to v New Yorku a Philadelphii. Růst zpomalil v Chicagu a stabilní byl v Kansas City. Ve zbývajících osmi distriktech Fed zaznamenal růst, který ale hodnotí pouze jako pomalý až mírný. To je o něco horší hodnocení než v lednové zprávě, kdy Fed uváděl, že v devíti regionech byl růst mírný.

Růst maloobchodních tržeb ve většině distriktů zpomalil, částečně kvůli počasí. Zimní bouře však měly pozitivní dopady na poptávku po zimním zboží ve třech regionech.

Fed uvedl, že zaměstnanost se pozvolna zlepšovala ve většině oblastech, špatné počasí mělo negativní dopady na růst pracovních míst pouze ve třech distriktech. Cenové tlaky zůstávají utlumené, určitý tlak na růst cen je patrný u energií a stavebních produktů.

Agentura Reuters upozornila, že Fed ve své zprávě použil slovo počasí 119krát. Slovo sníh nebo odvozeniny tohoto slova pak použil 24krát a slovo led se ve zprávě objevilo dvakrát.

 

Právě se děje

Další zprávy