Fed pošle do žil umírajícím trhům dopink. Neví se jaký

Zdeněk John
21. 9. 2011 9:44
Fed oznámí ve středu další opatření na podporu americké ekonomiky
Ben Bernanke, šéf Fedu
Ben Bernanke, šéf Fedu | Foto: Reuters

New York - Fed oznámí ve středu, jaký dopink pošle do žil americké ekonomice a očekávání tohoto verdiktu zvyšuje hladinu adrenalinu na finančních trzích po celém světě.

Okamžitá reakce bude nejspíš prudká, ale všeobecně se má za to, že i kdyby se Ben Bernanke (šéf Fedu) rozkrájel, nová opatření budou mít jen krátkodobý efekt.  Pozornost finančníků se časem stejně obrátí zpátky k Akropoli, tedy do Řecka, ohniska potíží eurozóny.

Riziko druhého poklesu (návratu recese) je vážné, minimálně co se týče Evropy a Spojených států, napsal uznávaný ekonom Joseph Stiglitz.

To ale nyní investoři alespoň na pár chvil chtějí zapomenout. Převažuje mezi nimi přesvědčení, že jakási forma třetí záchrany pro americkou ekonomiku přijde.

Co lze od Fedu čekat? Další uvolnění měnových šroubů je na spadnutí, píše v ranním komentáři analytik ČSOB Jan Bureš a vyjadřuje tak převažující mínění na obou březích Atlantiku.

Fed může například prodat dluhopisy s krátkou splatností a nakoupil za ně ty se splatností delší. Má v bilanci krátkodobé dluhopisy (splatnost do roku 2014) za skoro 500 miliard dolarů.

Přeskupení dluhopisů

Pokusí se nejspíš doprovodit svoje nákupy - přeskupení dluhopisů  - dalšími kroky. Nejčastěji se hovoří o snížení úrokové sazby na přebytečné rezervy bank uložené v centrální bance a návrhu, aby období super-nízkých sazeb bylo vázáno na konkrétní ukazatel, například míru nezaměstnanosti.

"Je ale téměř jisté, že růst v USA nebude dost silný na to, aby se zlepšila situace na trhu práce," míní Stiglitz, profesor ekonomie na Columbia University. Fed podle něho zkusí ekonomiku znovu podpořit, je ale nutné mít na paměti, že monetární politika jí může i uškodit. To se stalo před finanční krizí, když v čele Fedu stál Alan Greenspan a po něm Ben Bernanke. Vznikla bublina, trhy nebyly dostatečně regulovány.

Kolem zasedání Fedu už krouží i politici.

Skupina republikánů v Kongresu v bezprecedentním kroku varovala Fed před dalšími kontroverzními zásahy do ekonomiky.
Republikáni v dopise šéfovi Fedu Benu Bernankemu označili neortodoxní politiku Fedu na podporu ekonomického růstu a zaměstnanosti za neúčinnou. "Není nijak zřejmé, že by poslední kolo kvantitativního uvolňování, které Federální rezervy podnikly, uvolnilo cestu ekonomickému růstu nebo snížilo míru nezaměstnanosti," uvádí se v dopise skupiny vedené předními republikány v obou komorách Kongresu.

Takovéto přímé doporučení se z Kongresu vůči centrální bance ozývá jen velmi zřídka.

Zrádce, nebo velezrádce?

Proti Bernankeho expanzivní měnové politice vzniká odpor i uvnitř Fedu. Na srpnovém zasedání výboru se proti návrhu držet úrokové sazby na nule ještě dva roky postavili hned tři jeho členové.

Fed uvedl, že dopis republikánů přijal a žádný komentář k němu nemá.

Fed na konci roku 2008 uprostřed hluboké finanční krize a ekonomické recese srazil klíčový krátkodobý úrok na nulu až 0,25 procenta a poté ve dvou vlnách "kvantitativního uvolňování" do ekonomiky nalil asi dva biliony dolarů. Své kroky hájil tím, že bez této podpory by ekonomice hrozila ničivá deflace.

Republikánští zákonodárci se však obávají, že další vlna tištění nových peněz nejenže nebude opět k ničemu, ale může ekonomice spíš uškodit.

 

Právě se děje

Další zprávy