Fed podpoří ekonomiku nákupem dluhopisů za 400 miliard

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
21. 9. 2011 21:15
Fed chce podpořit firemní investice a usnadnit lidem refinancování hypoték
Foto: Reuters

Washington - Americká centrální banka podpoří ekonomiku nákupem dluhopisů s delší splatností.

Do konce června 2012 koupí dluhopisy až za 400 miliard dolarů (asi 7,3 bilionu Kč), a to z výnosů z prodeje papírů s kratší splatností.

Cílem je snížit úroky na vzdálenějším konci výnosové křivky, čímž chce Fed podpořit firemní investice a usnadnit lidem refinancování hypoték.

"Abychom podpořili silnější hospodářské oživení a pomohli zajistit, že v dlouhodobém výhledu zůstane inflace na úrovni, která odpovídá duálnímu mandátu banky, rozhodl se výbor prodloužit průměrnou splatnost dluhopisů a dalších cenných papírů v portfoliu," uvedl Fed.

Duálním mandátem se rozumí snaha Fedu pečovat o cenovou stabilitu a nízkou nezaměstnanost.

Krok Fedu se všeobecně očekával, finanční trhy na jeho oznámení proto nijak výrazněji nereagovaly. Hlavní akciové indexy zůstaly blízko předchozího závěru, nicméně dolar smazal ztráty vůči hlavním světovým měnám. Očekávané opatření, které už trh stihl překřtít na "operace twist", by nemělo zásadně změnit bilanci Fedu.

"Výbor má v úmyslu nakoupit do konce června 2012 dluhopisy ministerstva financí v objemu 400 miliard dolarů se splatností od šesti do 30 let, a zároveň prodat státní dluhopisy v ekvivalentním objemu se splatností tři roky a méně," sdělil Federální výbor pro operace na otevřeném trhu (FOMC), který v rámci Fedu o měnové politice rozhoduje.

Fed zároveň rozhodl, že základní úrokovou sazbu nechá beze změn v pásmu nula až 0,25 procenta. To je historické minimum a Fed na této úrovni sazby drží od konce roku 2008.

Fed od začátku finanční krize dvakrát přistoupil k takzvanému kvantitativnímu uvolňování měnové politiky, kdy nakupuje státní dluhopisy či jiná aktiva, aby do ekonomiky napumpoval více peněz. V důsledku toho se jeho bilanční suma zvýšila až na 2,87 bilionu dolarů (zhruba 52,5 bilionu Kč), za což je Fed často kritizován.

 

Právě se děje

Další zprávy