FBI kvůli krizi zatkla stovky lidí. Má spadeno na další

djl
25. 6. 2008 11:30
Podle vysoké představitelky jde zatím o "dobrý start"

Washington - Stovky zatčených, jež minulý týden ohlásila FBI, v souvislosti s hypoteční krizí, jsou jen "dobrým startem". Alespoň se tak v rozhovoru pro BBC vyjádřila šéfka sekce pro finanční kriminalitu Sharon Ormsbyová.

Kromě 400 zatčených byli z podvodů v souvislosti s hypoteční krizí obviněni i dva vysocí exmanažeři banky Bear Stearns. Ti jsou vůbec nejvyššími šéfy, kteří si doposud vyslechli při vyšetřování levných hypoték obvinění.

Čtěte více: V USA se zatýká kvůli hypotečním podvodům

Konec vyšetřování? Nejdřív za dva roky

"Výsledek je pro nás dobrým startem pro vedení obsáhlejších vyšetřování ve firmách a odhalování podvodů, které byly díky levným hypotékám uskutečněny," řekla Ormsbyová.

Foto: Reuters

"Musíme zdůraznit, že vyšetřování tohoto případu bere úřad skutečně vážně. Jsme si vědomi, že pokud bychom takto dalekosáhlou akci neprovedli, znamenalo by to obrovské riziko pro budoucí vývoj naší ekonomiky," doplnila Ormsbyová.

O tom, jakou důležitost FBI tomuto případu věnuje, svědčí i samotná čísla. Prošetřováním levných hypoték a jimi způsobených problémů se v celých Spojených státech zabývá 30 pátracích skupin čítajících celkově 200 agentů.

Jedná se tak o jednu z největších vyšetřovácích akcí, které se kdy ve Spojených státech uskutečnily. Dalším důkazem závažnosti je i to, že FBI ještě nezveřejnila jména společností, jež prošetřuje. I když jsou některá z nich celkem jistá, o zbylých zatím média jen spekulují.

"Vyšetřování jsme zahájili v 19 velkých korporacích, přičemž jejich zveřejnění se zatím chceme vyhnout. Kromě nich ale prošetřujeme i jednotlivce a menší investiční, sázkové, poradenské a další společnosti," přiblížila průběh vyšetřování Ormsbyová.

Odškodnění jen symbolické

Podle ní bude vyšetřování trvat minimálně dva roky. FBI při vyšetřování spolupracuje s předními ekonomickými poradci, aby mohla vypočítat celkovou škodu, kterou hypotéky způsobily.

Řada domů na prodej v jižním Londýně
Řada domů na prodej v jižním Londýně | Foto: Reuters

Doposud totiž není vůbec jasné, kam až problémy způsobené hypotékami sahají. Jisté však je, že stopy nekončí v samotných USA, ale vedou i za jejich hranice. FBI již přiznala užší spolupráci s britskou Agenturou pro závažné a organizované zločiny.

Podle prozatímních údajů FBI přišli jen vlastníci nemovitostí kvůli levným hypotékám o 1 miliardu dolarů. "Některým z nich se v případě úspěchu dostane jistého odškodnění, to však bude jen minimální a často bude jen v symbolické hodnotě," uhasila naděje Ormsbyová.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy