Farmaceutický koncern Novartis investuje v Rusku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
20. 12. 2010 9:42
Kromě výroby se Novartis v Rusku chce věnovat i výzkumu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Curych - Nový farmaceutický závod postavi v ruském Petrohradu švýcarský farmaceutický koncern Novartis. Firma informovala, že během pěti let investuje v Rusku půl miliardy dolarů (9,6 miliardy Kč).

Vyrábět by se tu měla farmaka a generika a navíc se v Petrohradu bude provádět rovněž výzkum a vývoj. Generální ředitel podniku Joseph Jimenez připomněl, že Rusko patří mezi klíčové rozvíjející se trhy.

Důvod této investice je prostý. Stejně jako konkurenční firmy se Novartis snaží vypořádat s tvrdými pravidly pro dovoz léků do Ruska. Plány zahájit v Rusku produkci oznámilo již několik zahraničních podniků, například Nycomed a Novo Nordisk.

Firma navyšuje zisk i tržby

Novartis ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil čistý zisk o 17 procent na 3,15 miliardy dolarů. Výsledky podpořil silný prodej nových léků a akvizice firmy Alcon, která působí v oblasti péče o zrak. Tržby stouply o 13 procent na 12,6 miliardy dolarů.

Novartis zaměstnává zhruba 100 000 lidí ve 140 zemích. Firma působí rovněž v České republice, kde měla v loňském roce téměř 240 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy