Facebook spěchá na burzu, vydá akcie za 10 miliard USD

Karel Toman
29. 11. 2011 10:01
Původně Facebook chystal emisi na jaro, situace na trzích ho zřejmě nutí měnit plány

Palo Alto - Facebook zvažuje prvotní emisi akcií (IPO) za deset miliard dolarů. S odvoláním na dobře informovaný zdroj to napsala agentura Bloomberg. 

Wall Street Journal v pondělí uvedl, že emise se chystá mezi dubnem a červnem. Podle listu by tím hodnota největší sociální sítě na světě přesáhla více než sto miliard dolarů.

Bloombergu však zdroj řekl, že k emisi může dojít ještě před koncem roku, přesné načasování však údajně ještě známé není.  Některé vnější okolnosti ale svědčí tomu, že Facebook je nucen si s emisí pospíšit.

Svým IPO by Facebook trhl rekord

Stomiliardová hodnota by byla dvakrát tak velká jako v lednu, kdy společnost oznámila investici ve výši 1,5 miliardy dolarů od banky Goldman Sachs a dalších investorů.

Facebook se tak zřejmě chystá těžit ze silné poptávky po nových akciích sociálních sítí, řekl Bloombergu Josef Schuster, analytik společnosti IPOX Schuster.

"Je to zjevně velmi strmé ocenění," řekl Schuster, jehož společnost investuje do IPO a spravuje majetek za 2,5 miliardy dolarů. "Uvědomili si, že tu mají okno své příležitosti, a chtějí to udělat raději dřív než později," dodal.

Při deseti miliardách dolarů by IPO Facebooku vydělalo víc než kterékoliv IPO jakékoliv jiné technologické společnosti. To svědčí o sebevědomí, s jakým společnost předpokládá, že se o její akcie strhne rvačka.

Suma by strčila do kapsy dosavadní rekord technologických IPO v podání společnosti Infineon Technologies, která roku 1999 získala 5,23 miliardy dolarů. V pořadí druhá Agere Systems vydělala na svém IPO roku 2000 celkem 4,14 miliardy dolarů.

Do apríla buď burza, nebo regulátor

IPO Facebooku ale ještě nemá ani jistý termín a do té doby se podle expertů může mnohé změnit. A to včetně nabízené sumy.

Společnost v dubnu prohlásila, že pokud do té doby nepůjde na veřejnou burzu, budou po ní američtí regulátoři požadovat předložení jejích finančních výsledků do konce dubna 2012. Vloni přitom probleskly zprávy, že zakladatel a šéf Facebooku Mark Zuckenberg s IPO počká právě až na rok 2012, aby do té doby získal co nejvíce uživatelů, a navýšil tak i prodej.

Facebook má teď kolem 800 milionů uživatelů a zaměřuje se také na mobilní technologie, jako jsou chytré telefony a tablety. Společnost očekává, že příští miliarda jejích uživatelů přijde z mobilních zařízení spíš než ze stolních počítačů.

Mluvčí Facebooku Jonathan Thaw odmítl informace o případném chystaném IPO komentovat.

Trhům dochází pára

Google, největší rival Facebooku v internetové reklamě, získal svým IPO roku 2004 1,67 miliardy dolarů. Dnes je cena celé společnosti odhadována na 190,4 miliardy dolarů.

Hodnota Facebooku je nyní odhadována na 66,6 miliardy dolarů, tvrdí společnost SharesPost, která se zabývá oceňováním neveřejných společností.

Nová vlna zájmu o technologická IPO nastala v listopadu s emisemi akcií společností Groupon a Angie's List. Hodnota Grouponu ale od emise klesla o 24 procent.

Pokles Grouponu může být popudem pro ostatní společnosti, aby spustily svá IPO, než přijdou o příležitost.

"Groupon ztratil hodně páry a já jsem přesvědčen, že bankéři teď říkají: trhy jsou pořád žhavé, tak to proveďme hned teď," řekl analytik Schuster.

 

Právě se děje

Další zprávy