Facebook jde na burzu jako vítěz, nabídne víc akcií

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
16. 5. 2012 14:34
V rámci jedné z největších primárních emisí může získat zhruba 18 miliard dolarů
Foto: Reuters

New York - Internetová sociální síť Facebook nabídne investorům v dlouho chystané páteční primární emisi o čtvrtinu akcií více, než původně plánovala. Celkově by tak v rámci jedné z největších primárních emisí na světě mohla získat zhruba 18 miliard dolarů (cca 362 miliard korun).

Facebook chtěl nejdříve prodat asi 337 milionů akcií, nyní ale objem primární emise zvýšil na 421 milionů akcií. K pokrytí vysoké poptávky navíc vyčlenil dodatečnou tranši více než 60 milionů akcií.

Na velký zájem investorů o akcie Facebooku už poukázala úterní zpráva, v níž firma výrazně zvýšila cenové rozpětí, za které plánuje své akcie nabídnout. Rozpětí ceny se zvedlo na 34 až 38 dolarů za akcii místo dosavadních 28 až 35 dolarů.

Primární emise Facebooku je v globálním měřítku nejvýznamnějším vstupem na burzu v letošním roce a měla by ohodnotit světově dominantní sociální síť na více než 100 miliard dolarů. Ve čtvrtek večer by měl Facebook stanovit emisní cenu a s jeho akciemi se začne obchodovat v pátek na americkém trhu Nasdaq.

Nabídka Facebooku se má stát doposud největší primární nabídkou internetové firmy. Internetový vyhledávač Google získal v roce 2004 z primární nabídky 1,67 miliardy USD, což může Facebook překonat více než desetinásobně.

Podle průzkumu agentury AP z tohoto týdne se asi polovina Američanů domnívá, že komunikace přes Facebook je pomíjivou módní záležitostí. Stejný podíl respondentů si také myslí, že požadovaná cena za akcie při nadcházejícím vstupu Facebooku na burzu je nadsazená.

Rizikový Zuckerberg

„Na první pohled je Facebook ideální investicí. Počet uživatelů v posledních letech neuvěřitelně rychle roste," komentuje burzovní událost Peter Bo Kiaer, akciový stratég Saxo Bank. „Otázkou zůstává zavedení malých plateb. Pokud se podaří, pak příjmy a zisk překonají očekávání. Je to sice pravděpodobný scénář, ale buďte trpěliví," vzkazuje dále zájemcům o akcie.

„Moje očekávání je, že značná část nových investorů není připravena investovat dlouhodobě. Dalším rizikem je i Mark Zuckerberg. Má peníze, uvažuje jinak než průměrný investor a myslí si, že je nejlepší. Jako investor byste neměli očekávat, že vás bude chtít potěšit. Buďte si jistí, že Zuckerberg půjde vlastní cestou. Takže všem investorům přeji hodně štěstí," uzavírá své „doporučení" Kiaer.

 

Právě se děje

Další zprávy