Exxon Mobil: Nejvyšší zisk všech dob

ČTK, eko
30. 1. 2006 15:43
New York - Zisk největší americké ropné společnosti Exxon Mobil vzrostl za celý loňský rok díky vysokým cenám ropy o 43 procent na rekordních 36,1 miliardy dolarů (845 miliard korun).

V posledním čtvrtletí roku se dostal také na rekord 10,7 miliardy dolarů při meziročním zvýšení o 27 procent, uvedla společnost.

Exxon těžil z vysokých cen ropy, které loni vzrostly zhruba o 40 procent. Podobně vysoké byly ceny zemního plynu a poptávka po ropných produktech.

Ziskem posledního čtvrtletí Exxon překonal svůj dosavadní rekord 9,9 miliardy z předešlého čtvrtletí. Jeho celoroční zisk se téměř rovná loňskému rozpočtu české vlády.

Tržby Exxonu za čtvrtletí vyskočily o 19 procent na 99,6 miliardy USD, byly však miliardu dolarů pod úrovní třetího čtvrtletí. Tehdy Exxon jako první americká firma vykázal tržby přes 100 miliard. Za celý rok dosáhly tržby 371 miliard a proti předešlému roku vzrostly o 24 procent.

Výsledky Exxonu překonaly očekávání. Očištěný zisk na akcii, který dosáhl za čtvrtletí 1,65 dolaru, překročil odhady o 15 procent. Akcie firmy díky tomu v předběžném elektronickém obchodování stouply o tři procenta.

Exxon v očekávání útoků na své obří zisky poukázal na nepostradatelnost zajišťování energie pro lidi po celém světě. Politici a skupiny spotřebitelů v USA požadují zdanit ropné koncerny zvláštními daněmi, aby tak tyto firmy vrátily zpět to, co od motoristů získaly díky růstu cen.

Exxon slíbil, že díky rekordnímu profitu bude více investovat do budoucího zajištění dodávek. "Příznivé finanční výsledky nám budou nadále dovolovat významné dlouhodobé investice tak, abychom uspokojovali energetické potřeby světa," uvedl ve sdělení předseda správní rady firmy Rex Tillerson.

Zisk divize průzkumu a těžby díky rekordním cenám ropy a plynu prudce vzrostl na sedm miliard dolarů z 2,2 miliardy před rokem. Vlastní objem těžby přitom o procento klesl pod vlivem škod z hurikánů Katrina a Rita na ropných zařízeních v Mexickém zálivu.

Dalšími 2,4 miliardy přispěla divize zpracování ropy a prodeje produktů. Příspěvek chemické divize klesl na polovičních 413 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy