Expert: Nejslavnější ruský vězeň kradl jen svou ropu

Jiří Just
3. 10. 2011 17:20
Chodorkovskij není nevinný, justice však pochybila, tvrdí zpráva nizozemského experta
Michail Chodorkovskij má být za mřížemi do roku 2017
Michail Chodorkovskij má být za mřížemi do roku 2017 | Foto: AP

Moskva - Kreml si nechal vypracovat právní analýzu procesu, v němž byl k dalšímu mnohaletému žaláři odsouzen patrně nejznámější ruský vězeň Michail Chodorkovský.

Padlého oligarchu autor analýzy neobhajuje, ale nešetří ani kritikou na adresu Ruska.

Ruská vláda se nyní snaží zmírnit kritiku druhého procesu s Chodorkovským. V něm soud kdysi nejbohatšímu Rusovi a jeho partneru Platonu Lebeděvovi prodloužil pobyt za mřížemi až do roku 2017.

Aby rozptýlila pochybnosti kolem procesu, prezidentská Rada pro rozvoj občanské společnosti a lidských práv si nechala vypracovat analýzu od renomovaného nizozemského experta na legislativu východoevropských států Ferdinanda Feldbruggeho.

Osmistránkový dokument, s nímž se spolupracovník Aktuálně.cz v Moskvě měl možnost seznámit (na anglickou verzi se podívejte ZDE), se zabývá dvěma aspekty soudu s bývalým oligarchem: zda je možné proces klasifikovat jako snahu potrestat Chodorkovského a jeho partnera za stejný čin dvakrát, a zda obvinění odpovídá připisovaných skutkům.

Příliš dlouhé čekání na proces

Přestože soudní proces, který v prosinci 2010 přidal k jejich trestu dalších šest let, vyvolává nemálo otazníků, podle emeritního profesora Leidenské univerzity se nejednalo o zcela smyšlené obvinění.

Feldbrugge se ale například pozastavuje nad tím, že nebylo dostatečně jasně vysvětleno soudem ani justičními orgány, proč mezi prvním a druhým procesem s Chodorkovským a Lebeděvem byl tak dlouhý interval. To může podle experta vyvolat dojem, že cílem druhého procesu mohla být šikana obžalovaných. Jak přesto tvrdí, neznamená to, že nový proces byl uměle vytvořen.

"Daňové zločiny, za které byli obžalovaní odsouzeni v roce 2005, je možné považovat za samostatné trestné činy. Dokonce pokud by všechny (sporné) daně byly zaplaceny, nevylučovalo by to možnost stíhat je podle paragrafu 160, tedy za přisvojení nebo zpronevěru," stojí v analýze.

Ta ropa byla jejich

Větší výhrady má nizozemský profesor k údajné trestné činnosti, za níž byli Chodorkovskij s Lebeděvem potrestáni. Feldbrugge je přesvědčen, že obžaloba nemohla přesvědčivě dokázat, že se dopustili krádeže ropy, protože ta jim fakticky patřila. Byli totiž majoritními vlastníky všech těžařských společností prodávajících surovinu Jukosu.

Proti tomuto obvinění měli výhrady nejen Chodorkovského advokát, ale i bývalý ministr ekonomického rozvoje a obchodu German Gref, který u soudu svědčil.

Nicméně ani tento fakt o nevinně majitelů Jukosu nemusí vypovídat. Feldbrugge je přesvědčen, že se bývalý oligarcha se svým partnerem dopustili úmyslného podvodu na minoritních akcionářích svých firem.

"Dokázat, že způsobili škodu jinému majiteli, je problematické, neboť je těžké určit poškozenou stranu. Tři těžařské ropné společnosti byly původními majiteli ropy, ale neboť samy byly pod kontrolou a zprostředkovaně ve vlastnictví obviněných, škoda nebyla způsobena nikomu. Jedinými poškozenými byli minoritní akcionáři," stojí ve zprávě experta.

Podle Feldbruggeho analýzy je úmyslný záměr poškodit menšinové vlastníky akcií zcela prokazatelný, stejně tak, že Chodorkovskij s Lebeděvem své skutky motivovali zištnými cíli.

"Jednání obžalovaných, zejména podvod na minoritních akcionářích společně s akumulací všech výnosů v rukách obžalovaných, slouží jako dostačující důkaz zištných cílů. Úmyslný charakter jednání obžalovaných nevyvolává pochybnosti," tvrdí nizozemský profesor.

Jiný paragraf, větší trest

Proč ruská prokuratura obvinila padlého oligarchu z přisvojení a zpronevěry, si Ferdinand Feldbrugge vysvětluje tím, že tento paragraf umožňuje přísnější trest - až 20 let odnětí svobody. V případě podvodu na minoritních vlastnících by Chodorkovskému a Lebeděvovi hrozilo maximálně 5 let vězení.

Někdejší majitel Jukosu a nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij byl zatčen v roce 2003 a dva roky poté odsouzen na osm let za daňové úniky. V březnu 2009 znovu stanul před soudem znovu kvůli novému obvinění, že se společně s dalšími osobami podvodným způsobem zmocnili akcií různých firem a že zpronevěřili ropu ve velkém množství za stovky miliard rublů. V prosinci 2010 ho za to soud odsoudil k dalším šesti letům.

Ruská opozice a některé zahraniční lidskoprávní organizace, včetně například Amnesty International, považuje proces s Chodorkovským za řízený Kremlem a jeho samotného za politického vězně. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku koncem letošního května nicméně odmítl soud s bývalým oligarchou označit za politicky motivovaný.

 

Právě se děje

Další zprávy