Evropskou unii čeká deprimující vývoj ekonomiky

Karel Toman
13. 1. 2009 16:51
Hospodářský výhled EU do roku 2010 je podle Evropské komise hodně deprimující
Foto: Reuters

Brusel - "Je hodně deprimující," řekl komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia o novém hospodářském výhledu Evropské unie na rok 2009 až 2010. Podle serveru EurActiv.cz zveřejní dokument Evropská komise 19. ledna.

Nejde přitom zdaleka o jedinou nepříznivou zprávu: hospodářství v eurozóně, tedy v zemích, kde se platí eurem, zpomalilo druhé čtvrtletí po sobě a je tak oficiálně v recesi. Nezaměstnanost roste a důvěra v hospodářský vývoj Unie naopak klesá.

Průzkumy veřejného mínění k hospodářskému vývoji dosáhly dokonce nejhorších výsledků od roku 1985, kdy se s jejich monitorováním začalo. Indikátor vnímání ekonomiky (ESI) spadl v celé EU na 63,5 bodů. Před nástupem americké hypoteční krize v polovině roku 2007 přitom dosahoval skoro dvojnásobku 110 bodů.

Také tak zvaný indikátor podmínek pro podnikání dosáhl v EU v prosinci své nejnižší hodnoty. To podle serveru odráží pesimistická očekávání manažerů ohledně produkce i rostoucí zásoby neprodaného zboží.

Statistický úřad Eurostat v důvodech k chmurám jen pokračuje. Podle jeho dat zpomalila vloni ekonomika eurozóny po obě čtvrtletí od července do prosince o 0,2 procenta a je tak považována za ekonomiku v recesi.

Tomu odpovídá i rostoucí nezaměstnanost. V eurozóně dosáhla 7,8 procent, v celé "sedmadvacítce" pak 7,2 procent. Například ve Španělsku je už ale bez práce 13,4 procent lidí v produktivním věku, v Maďarsku a pobaltských zemích se už nezaměstnanost přehoupla přes 8 procent. "Z pohledu celé EU ale roste nezaměstnanost jenom mírně," upozornila mluvčí komisaře Almunii Amelia Torres.

Komise už proto vyzvala členské státy, aby vypracovaly krizový plán ve výši 1,2 procenta svého ročního HDP, jak se na tom dohodly na prosincovém summitu. Podle některých kritiků totiž většina zemí tento plán dosud neplní. "Balíček, který dosud odsouhlasily větší členské státy, dosahuje zhruba půl procenta HDP. Jenom Španělsko a Velká Británie investují do stimulace hospodářského růstu více než procento svého HDP," cituje server předsedu evropských socialistů Poula Nyrupa Rasmussena.

Analytici také očekávají, že už 15. ledna by se Evropská centrální banka mohla pokusit nepříznivý trend přibrzdit snížením úrokových sazeb a následovat tak Bank of England.

 

Právě se děje

Další zprávy