Evropskou komisi rozdělily plyny z aut

Dušan Klimeš
24. 1. 2007 14:50
Brusel - Evropští komisaři se přou. Jedni chtějí zodpovědnost za snižování emisí hodit na automobilky, druzí se tomuto návrhu brání.

Nejednotnost názorů vedla dokonce k tomu, že šéf komise José Manuel Barroso odvolal dnešní oficiální představení nové legislativy, která měla automobilky přinutit vyrábět ekologicky mnohem šetrnější auta.

Komisař pro životní prostředí, Řek Stavros Dimas, prosazoval direktivu, která by výrobce aut přinutila snížit emise oxidu uhličitého u nových vozů na 120 gramů na kilometr do roku 2012.

Likvidace evropských aut

"Tento návrh by byl pro řadu výrobců likvidační a nerespektuje komplexní pohled na ochranu životního prostředí," říká člen představenstva Škoda Auto Martin Jahn.

Podle něj není možné vše hodit "na hřbet" automobilkám.

Foto: Aktuálně.cz

"Vozy, které by splňovaly tyto limity, by proti současným podražily asi o 130 tisíc kourn," uvedl Jahn pro deník Právo.

Tím by se ale zároveň výrazně snížila účinnost tohoto návrhu. Občané EU by si pořizovali méně nových aut a na cestách by tak zůstávalo mnohem víc starých modelů, které přísné limity splňovat nemusí.

Proti návrhu Stavrose Dimase stojí i komisař pro průmysl Gűnter Verheugen. Podle něj je nutné přijmout komplexnější řešení, které bude počítat s podporou biopaliv druhé generace a bude nabádat i ke změně návyků řidičů.

Jako německý zástupce v komisi takto hájí i největší evropské automobilky, které jsou právě v jeho zemi a pro které by přijetí návrhu znamenalo obrovské investice a budoucí ztrátu části trhu.

Čas jednat

Zavedení povinného snižování emisí by navíc výrazně snížilo konkurenceschopnost evropského automobilového průmyslu, který už tak čelí silnému tlaku ze strany asijských výrobců.

Podle Dimase ale už vypršel čas, kdy producenti automobilů mohli dobrovolně snížit škodlivost svých aut. Nyní podle něj nastala chvíle pro rázná opatření.

Jak se zdá, v komisi stojí téměř sám proti všem. A tak platí to, co řekl Barroso: rozhodnutí je třeba odložit a podívat se na věc z více úhlů. Automobilky tak zaznamenaly částečné vítězství.

 

Právě se děje

Další zprávy