Evropské peníze jsou v Česku "zamlženy"

ČTK
21. 2. 2006 10:18
Praha - České organizace při čerpání peněz ze strukturálních fondů Evropské unie nezveřejňují o projektech dostatek informací.

Z uváděných údajů spíše administrativního charakteru nelze usoudit, zda jsou získané prostředky vynakládány efektivně a v souladu s cíli a prioritami fondů. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes zveřejnila společnost Transparency International - Česká republika (TIC).

"V současné době se ve většině případů zveřejňují pouze základní informace o projektech, tedy název žadatele, název projektu, výše příspěvku ze strukturálních fondů a z národního rozpočtu," uvedla projektová manažerka TIC Barbora Pěchotová.

Ostatní žadatelé tak podle ní nemají možnost porovnat své projekty s těmi úspěšnými, což má dva negativní dopady. "Nemohou se poučit od úspěšných žadatelů a zároveň si nemohou ověřit, zda jiný projekt nebyl podpořen z jiných důvodů, než je jeho vyšší kvalita," uvedla Pěchotová.

TIC při čerpání veřejných prostředků postrádá zejména podrobnější informace o podpořených projektech, například popis projektu, jeho výstupy, výsledky a dopady. Problematický přístup k informacím podle TIC činí již tak komplikovaný systém rozdělování veřejných prostředků neprůhledným a znemožňuje veřejnou kontrolu.

Vzhledem k zásadě transparentnosti by podle TIC bylo vhodnější zveřejňovat veškeré dokumenty, studie, projekty a jiné materiály související s rozdělováním prostředků ze strukturálních fondů EU.

"Pokud část těchto dokumentů obsahuje informace, jež nelze dle platné právní úpravy zveřejnit, je třeba vypustit pouze tyto části. Není však právně možné kvůli jejich přítomnosti v dokumentu nezveřejňovat celý předmětný dokument," doporučila Pěchotová.

Strukturální fondy jsou určeny ke snižování rozdílů v úrovni rozvoje a zaostalosti znevýhodněných regionů v EU. V současné době se pro podporu opatření regionální a strukturální politiky EU využívají evropský fond regionálního rozvoje, evropský sociální fond, evropský zemědělský orientační a záruční fond a  finanční nástroj pro orientaci rybářství.

 

Právě se děje

Další zprávy