Evropské akcie po rozhodnutí Fedu prudce rostou

ČTK ČTK
19. 9. 2013 10:27
Například index frankfurtské burzy DAX je na novém rekordu
Foto: Reuters

Londýn - Evropské akcie v úvodu dnešního obchodování zamířily prudce vzhůru a hlavní burzovní indexy útočily na dlouhodobé rekordy. Investoři tak reagují na středeční překvapivý krok americké centrální banky (Fed), která se proti očekávání rozhodla pokračovat v dosavadní extrémně uvolněné měnové politice.

Panevropský index FTSEurofirst 300 po zahájení přidával 1,1 procenta na 1272 bodů, což je nejvyšší úroveň od poloviny roku 2008. Index klíčových firem z eurozóny Euro STOXX 50 vykazoval růst o 1,5 procenta na 2953 bodů, a dostal se tak nejvýše od května 2011.

Hlavní index frankfurtské burzy DAX ráno posílil o 1,2 procenta na nový rekord 8740 bodů. Rekord přitom tento týden překonal už podruhé. V pondělí se mu to podařilo v reakci na zprávu, že z klání o funkci příštího šéfa Fedu se stáhl ekonom a bývalý ministr financí Lawrence Summers. O něm se tvrdí, že by patrně rychleji omezoval podpůrnou měnovou politiku.

Fed ve středu po uzavření evropských burz nečekaně ponechal v platnosti dosavadní opatření na podporu ekonomiky. Banka uvedla, že má obavy z negativních dopadů rostoucích úrokových sazeb na ekonomiku a ve své nové prognóze zhoršila odhad hospodářského růstu na letošní i příští rok. Fed nyní podporuje ekonomiku nákupem dluhopisů až za 85 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč) měsíčně. Analytici většinou čekali, že Fed začne své rozsáhlé nákupy dluhopisů postupně omezovat.

Akcie v USA a v Asii po kroku Fedu zamířily vzhůru. Podle některých expertů ale toto posilování nemusí mít dlouhého trvání, protože Fed začne v budoucnu stimulační opatření stejně omezovat.

 

Právě se děje

Další zprávy