Evropská komise se ptá: Proč snížili rating právě teď?

ČTK ČTK
16. 1. 2012 13:38
Eurozóna se neorientuje pouze na škrty, tvrdí mluvčí Evropské komise
Odtud přišly do Evropy špatné zprávy
Odtud přišly do Evropy špatné zprávy | Foto: Reuters

Brusel - Podivné, skoro až nepochopitelné. Takové jsou rozpaky Evropské komise nad pátečním činem agentury Standard & Poor´s. Agentura snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti devítce států o jeden až dva stupně.

"Načasování je velmi podivné," řekl mluvčí Evropské komise Olivier Bailly. Přišlo podle něj ve chvíli, kdy se objevila řada pozitivních zpráv.

Podle něj se agentura mýlí, když tvrdí, že se eurozóna příliš soustředí jen na škrty. "Máme více informací než ratingové agentury," uvedl při vysvětlování pohledu Evropské komise.

Agentura hrozí dalším zhoršováním ratingu

"Myslíme si, že EU společně a členské země eurozóny jednotlivě dělají, co je třeba," řekl mluvčí komise. Dodal, že k nezbytným akcím budou přistupovat i nadále.

Myšlenka vyjádřená ratingovými agenturami, že Evropa sleduje strategii založenou pouze na pilíři fiskální úspornosti, není podle něj správná.

Standard & Poor's v pátek snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti devítce států o jeden až dva stupně. Byly mezi nimi i Francie a Rakousko, které se dosud u této agentury pyšnily nejlepším ratingem. Agentura rovněž 14 zemím udělila výhled negativní, což znamená, že jejich rating může ještě v letošním roce dále zhoršit.

Negativní výhled mají s výjimkou Německa i zbývající země eurozóny s nejvyšším hodnocením - tedy Finsko, Nizozemsko a Lucembursko.

Další z významných ratingových agentur Moody's zatím nechala úvěrové hodnocení Francie na nejvyšší hodnotě Aaa se stabilním výhledem, varovala však, že zadlužení země a její případné podmíněné závazky ohrožují současný stabilní výhled ratingu. Ještě v tomto čtvrtletí bude agentura rating země znovu aktualizovat.

Podle agentury bude rating země ohrožen, pokud veřejný dluh nadále poroste a dluhová krize se zhorší.

 

Právě se děje

Další zprávy