Evropská komise posvětila spojení Sony BMG

tsc
3. 10. 2007 14:56
Spojení údajně trh s hudbou neohrozí


Reuters - Evropská komise dnes posvětila spojení japonského elektrotechnického giganta Sony  a německého koncernu Bertelsmann Sony BMG. Komise, která ve 27 státech Unie dohlíží na hospodářskou soutěž, neuložila těmto společnostem žádné podmínky ani sankce. Sony a Bertelsmann již jedno povolení ke spolupráci dostali v roce 2004, to však bylo po apelacích konkurenčních firem zrušeno soudem první instance, druhým nejvyšším soudem EU.

Rozhodnutí soudu tehdy vyvolalo bouři napříč hudebním průmyslem a otevřelo možnost, že se spolupráce mezi Sony a BMG rozpadne. Případem se tedy začal zabývat Evropský nejvyšší soud a komise v lednu  zahájila nové šetření, které by otázku spojení vyřešilo.

"Toto vyšetřování představuje jednu z nejdůkladnějších analýz v otázce slučování společností," říká komisař Neelie Kroes.  Jasně dokazuje, že sloučení nepoškodí zájmy  konkurence na žádném ze zasažených trhů. Zástupci Sony BMG byli rozhodnutím potěšeni: "Sony BMG se teď může cele soustředit na výzvy,  které skýtá hudební průmysl."

Komise ve svém prohlášení uvádí, že při rozhodování, zda přehodnotit svůj postoj ke spojení Sony BMG, zohlednila vývoj trhu, který od roku 2004 proběhl, včetně vzrůstu prodeje hudby online.

Hlavním předmětem vyšetřování bylo, zda při tomto počtu společností aktivních na trhu, nebudou firmy společně ovlivňovat vývoj trhu  zvyšováním cen, omezením produkce nebo jeho rozdělením. "Vyšetřování neprokázalo žádnou koordinovanou činnost tohoto typu ani před spojením, ani po něm, což platí jak pro klasický, tak digitální trh," uvádí komise.

Související články:

Evropský soud: Rozdělte Sony BMG

 

Právě se děje

Další zprávy