Evropa zkrotila paniku z dluhů, splatí je až naše děti

Karel Toman
17. 6. 2010 15:28
K optimismu konvertují finančníci i vyčerpané trhy
Foto: Reuters

* Španělsko ve čtvrtek 17. června prodalo deseti a třicetileté dluhopisy v hodnotě tří a půl miliardy euro za úroky nižší, než je převažující tržní hodnota. Sešly se mu přitom nabídky bezmála dva a půl násobně převyšující poptávku. * Světový burzovní index MSCI poté vylétl ze svého desetiměsíčního minima ze 7. června o 6,7 procent, dál posilovalo i euro. * Evropa tak ustála důležitý test, který potvrdil, že dluhová panika, která na světových finančních trzích řádí od března, pomalu opadá.

Vídeň/New York - Musela to být po čertech dobrá řeč, kterou řecký premiér Jorgos Papandreu pronesl v pátek 11. června na konferenci Institutu mezinárodních financí ve Vídni. Dva vlivné muže totiž přiměla v těžkých časech konvertovat k optimismu.

"Přesvědčil mně, že svůj dluh zvládnou," řekl po Papandreuově projevu na bankéře nezvykle emotivně Josef Ackerman. Tento šéf Deutsche Bank a pořádajícího Institutu přitom ještě 15. května pochyboval o tom, že se Řecko vyhne bankrotu.

"Byl to velmi, velmi silný projev," nezůstal pozadu další Papandreův posluchač, Pier Carlo Padoan. Ten předsedá OECD, organizaci 31 ekonomicky vyspělých zemí, která 26. května varovala, že bez "rázných opatření" je ohrožena dlouhodobá životaschopnost celé eurozóny.

Pravda, žádný projev dluhy nesmaže. Když se například agentura Bloomberg zeptala analytika ratingové agentury Fitch, kdy Evropa zkrotí ty své na předkrizovou úroveň, odpověděl Brian Coulton (43 let): "Snad až se mé děti přiblíží důchodu." Na krach Řecka toho dne sázelo 73 procent agenturou oslovených analytiků.

Vlivných optimistů jako Ackerman a Padoan přesto přibývá. A co je důležitější, po týdnech bláznivých výkyvů se přidaly i světové burzy. Začněme těmi prvními.

Slabé euro? Zaplaťpánbů

"Jsme přesvědčeni, že oživení je silné," řekl Bloombergu 9. června výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn. Rostoucí zadlužení sice podle něj představuje pro globální oživení riziko, Evropa je ale teď "opravdu odhodlaná to vyřešit a problém zkrotila."

Stejně jako Padoan si i Strauss-Kahn myslí, že pokles eura na čtyřletá minima proti dolaru Evropě vlastně pomůže.

"Upřímně řečeno, nestěžuju si. Je lepší mít euro na 1,20 za dolar než 1,50. Přidá to trochu růstu," řekl Padoan. Evropa tak letos podle MMF poroste tempem 1,5 %, USA, 3 % a celý svět rychlostí 4,2 %.

Jak naznačil Kahn, Evropa se teď skutečně jeví méně rozhádaná než jindy.

Foto: Reuters

"Mechanismus může být spuštěn kdykoliv. Podmínky jsou jasné," prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová, když obhajovala plán finanční záchrany eurozóny. "Je velmi důležité vyslat signál Evropě, že se nechceme rozdělit a že nemáme členy první a druhé třídy," dodala politička opakovaně obviňovaná z nedostatku solidarity s členy eurospolku v potížích.

Nezvykle často si teď navíc Merkelová padá kolem krku s Nicolasem Sarkozym, s kterým si v dobách finančního "míru" byli nesympatičtí. Teď představují naopak hlavní tahouny v tom, po čem volá OECD - "ráznějších opatřeních k zajištění fiskální disciplíny." Tedy i kontroly EU nad rozpočty členských zemí.

Španělsko a pomoc? Ani nápad

"Není to ani pracovní hypotéza," odmítl zase lucemburský premiér a šéf eurozóny Jean-Claude Juncker spekulace, že se dluhová krize přenáší na Španělsko, a že ekonomika mnohem větší než řecká bude potřebovat pomoc ze záchranného mechanismu schváleného eurozónou. Podle něj Španělsko své potíže zvládne samo.

"Cíle jsou přiměřeně ambiciózní a implikují podstatnou rozpočtovou konsolidaci," řekl totéž o Španělsku úřední mluvou eurokomisař pro ekonomiku Oli Rehn.

Prohlédněte si, kolik která země přispěje na případnou záchranu eura

Pokud jde o trhy, zdá se že konečně přestaly "hysterčit". I zmíněný Brian Coulton z Fitch uznal, že "ta lavina zašla trochu daleko."

"Býci se včera rozběhli plnou parou vpřed. Americké akcie vystřelily vzhůru o 2,5 % a vyskočily nad důležité 200denní průměry. Současně posilovalo euro a středoevropské měny," shrnul ve středu ekonom ČSOB Jan Bureš makléřským žargonem, že chuť riskovat a nakupovat akcie se pomalu vrací.

Šest bilionů ztrát udělalo z trhů flegmatika

V úterý 15. června přitom celosvětový kapitálový index FTSE vzrostl o 0,7 %, čímž uzavřel šest dní nepřetržitého růstu, během nichž posílil o 5 %. Bylo na čase.

Od dubna, kdy jiný světový index MSCI dosáhl svého vrcholu, smazala panika kolem evropských dluhů podle agentury Bloomberg šest bilionů dolarů z hodnoty světových aktiv.

"Úterní optimismus nebyl důsledkem nových závratně-pozitivních zpráv. Na trzích spíše převládla únava medvědů, kterým žádná zpráva už není natolik špatná, aby se na jejím základě vyplatilo prodávat," popsal Bureš únavu obchodníků, jejichž postoj popsal komentátor serveru MarketWatch Jamie Chisholm jako "flegmatický".

Trhy už příliš nevylekaly ani potíže s likviditou v španělském finančním sektoru. Trochu s nimi zakývalo až pondělní další snížení ratingu Řecka agenturou Moody's. To podle Financial Times vrací Řecko v hodnocení investorů po devíti letech a dvou měsících mezi vyspělými zeměmi mezi země rozvojové. I tuhle zprávu ale ztlumila "protizpráva", že se o investice v Řecku intenzivně zajímá Čína.

V reportáži Aktuálně.cz z Řecka se dočtete, proč se Čína o Řecko zajímá

Scénář W: Čínská bublina a slovenské povodně

"Posunuli jsme se z recese k oživení a teď směřujeme k růstu," zhodnotil Mike Ryan z newyorské pobočky UBS vývoj USA. I ten tak posiluje optimistické křídlo obchodníků, ke kterému se, jak upozorňuje Bureš, přidal i největší světový hráč na trhu s dluhopisy PIMCO.

Na cestě je ještě mnoho rizik, které mohou strhnout svět do druhé recese a naplnit tak obávaný scénář "dvojího dna" (křivky tvaru W). Jsou to hlavně signály přehřívajícího se realitního trhu v Číně, která má navíc podle OECD vrchol svého růstu za sebou. Někteří analytici ale ujišťují, že v centralizované ekonomice má vláda dost nástrojů, jak hrozící bublinu včas zchladit.

Trochu dramatu do příběhu přidalo Slovensko, jehož pravděpodobná premiérka Iveta Radičová kvůli povodním opakovaně slíbila nepřipojit svůj podpis pod záchranu Řecka a eurozóny a celý mechanismus tím možná zablokovat. Jestli jí však ostrá povolební rétorika vydrží stejně dlouho jako mnohem otrlejšímu maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, pak ani ona není pro eurozónu hrozbou.

Test křivky V: čtvrtek a tři další generace

Důležitý test, zda Evropa skutečně nadobro vykročila z houštin divoké dluhové paniky posledních osmi devíti týdnů, přijde dnes, ve čtvrtek 17. června. Španělsko totiž bude dražit své desetileté a třicetileté dluhopisy.

"V případě solidního výsledku by mohl opadnout strach z nutnosti spustit ve Španělsku záchranný systém záruk," naznačuje Bureš. Evropě pak už bude stačit jen po tři další generace tvrdě šetřit a splácet dluhy svých otců a dědů.

 

Právě se děje

Další zprávy