Evropa hledá rovnoprávnost "mapou"

Redakce EKO, čtk
3. 3. 2006 16:54
Brusel - Evropě se nedostává manažerek, platy žen zůstávají nižší než mzdy mužů a Evropanky až příliš často čelí domácímu násilí. Uvnitř: ANKETA.

I proto dnes Evropská komise schválila "cestovní mapu", s jejíž pomocí chce v příštích pěti letech dospět k rovnějšímu rozdělení šancí.

"Ač jsme pokročili, zdaleka nejsme na uspokojivé úrovni. Rovnost je nejen princip sám o sobě, ale také velká konkurenční výhoda v globální konkurenci," zdůraznil komisař Vladimír Špidla.

Američanky jsou na tom líp

Argumentoval tím, že v USA připadá 36 procent manažerských postů ženám, zatímco Evropankám pouze 30 procent. V případě špičkových manažerských pozic Evropanky zaostávají i za Turkyněmi, v poměru 2,5 ku čtyřem procentům.

Foto: Aktuálně.cz

Špidla minulý týden ve výroční zprávě o stavu rovnoprávnosti v EU upozornil i na to, že výdělky Evropanek jsou v průměru o 15 procent nižší než mužů; na Slovensku i v Česku jsou poměry ještě horší. O patnáct procent je v EU nižší i zaměstnanost žen než mužů.

Komisař připustil, že "cestovní mapa" nestanovuje nějaké přesné cíle pro rok 2010, ale představuje spíše politický závazek. Obsahuje však také soubor ukazatelů, s jejichž pomocí bude možné pokrok na cestě k větší rovnoprávnosti měřit. "Žádná mapa není úplně přesná, ale přesto jsme s ní schopni navigovat," vysvětlil.

Špidla sice neupřesnil, jak velká část z 650 milionů eur z nového programu Progress bude určena právě na podporu žen, ale odmítl, že by dokument byl jen čirou abstrakcí.

Nový institut může být i v Praze

Docela hmatatelné mají být třeba nové mateřské školky, které vzniknou za přispění evropských fondů, aby ženy mohly lépe sladit práci s rodinným životem.

Počítá také s tím, že od příštího roku zahájí činnost nový Evropský institut pro rovnost příležitostí, který má shromažďovat, porovnávat a vyhodnocovat údaje o postavení žen v celé EU.

Institut má do roku 2013 disponovat rozpočtem 52 milionů eur, ale o tom, zda bude sídlit v Lublani, Bratislavě či Praze ještě není rozhodnuto. Špidla předpokládá, že nejprve začne fungovat v Bruselu, než přesídlí do některé z nových členských zemí; rozhodnutí však nenáleží komisi, ale členským státům.

Komisi znepokojuje, že členské státy věnují nerovnostem mezi muži a ženami méně zájmu, než by bylo záhodno. Nemá ale v této oblasti více pravomocí než vyhodnocovat, pranýřovat za pomoci žebříčků a vybízet ke zlepšení.

Ostatně komisař se dnes zdržel jakéhokoliv komentáře k irské či polské "protipotratové" legislativě, protože ta spadá do výlučné pravomoci členského státu.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy