Eurozóna zvažuje stomiliardovou pomoc Španělsku

ČTK ČTK
9. 6. 2012 17:54
Telekonference o možné pomoci Španělsku se prý účastní i šéfka MMF Lagardeová
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Madrid/Brusel - Ministři financí eurozóny zahájili telekonferenci, na které se má projednávat případná finanční pomoc eurozóny španělským bankám. Uvedl to evropský zdroj agentury AFP.

Podle dalšího nejmenovaného zdroje této agentury ministři zemí platících eurem uvažují o záchranném plánu pro španělský bankovní sektor ve výši až 100 miliard eur (2,5 bilionu korun). Rozhodnutí prý ale ještě nepadlo.

Švédský premiér Fredrik Reinfeldt dříve v rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlasovou stanici SVT řekl, že jde o "otázku sumy přesahující 80 miliard eur". "Bude to jedna z největších finančních záchranných akcí v soudobých dějinách," řekl premiér země, která není součástí eurozóny.

Unijní zdroje AFP tvrdí, že výměnou za pomoc se euroskupina chystá požádat španělskou vládu o sanaci finančního sektoru.

Brusel: Pomoc je připravena

Agentura Reuters s odvoláním na unijní zdroje napsala, že Španělsko zatím o finanční pomoc nepožádalo. Rozhodnutí by ale mohlo padnout během telekonference. Té se podle nepotvrzených zpráv účastní také šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

MMF v pátek odhadl částku nutnou k rekapitalizaci španělských bank na nejméně 40 miliard eur. Nejmenovaný představitel fondu ale řekl, že výsledná částka bude pravděpodobně vyšší, aby byla zajištěna dostatečná ochrana bank. Na uklidnění trhů bude prý potřeba jedenapůlnásobek či dvojnásobek této částky.

Není jasné, jestli se MMF do záchranného plánu zapojí. Zdroj Reuters ale uvedl, že Madrid má výhrady proti všem záchranným plánům, na kterých by se MMF podílel.

Pokud Španělsko požádá o zahraniční finanční pomoc, stalo by se čtvrtou a zdaleka největší zemí eurozóny, která by tak byla nucena učinit. Činitelé španělské vlády tak brzký krok popírají s tím, že není ani přibližně známa potřebná částka.

Brusel se omezil na sdělení, že pomoc je v případě potřeby připravena. Velmi rychlé podání žádosti ale v pátek nevyloučil přední člen vedení Evropské centrální banky.

 

Právě se děje

Další zprávy