Eurozóna slíbila Řecku 30 miliard euro, trhy hned ožily

Karel Toman
12. 4. 2010 11:03
Nedělní videokonference ministrů financí přinesla konkrétní podmínky dohody
Foto: Reuters

* Eurozóna včera přislíbila Řecku 30 miliard euro, MMF dalších 15 miliard * Půjčka, pokud o ni Atény požádají, bude tříletá za pětiprocentní úrok * Při pondělním obchodování řecké dluhopisy rekordně zlevnily

Brusel - Ministři financí eurozóny se včera na mimořádné videokonferenci dohodli na konkrétních podmínkách finanční záchrany pro zadlužené Řecko.

Pokud o to Atény požádají, půjčí jim eurozóna 30 miliard euro na tři roky za úrok ve výši pěti procent. Příspěvky zemí šestnáctky se budou dělit podle jejich podílu v Evropské centrální bance (viz graf na konci textu).

Dalších 15 miliard euro dodá za stejných podmínek Mezinárodní měnový fond (MMF).

Skutečné peníze místo slibů

Garance finanční trhy uklidnily. Vládní dluhopisy se v pondělí obchodovaly za nejnižší ceny od roku 1998, kdy jejich vývoj agentura Bloomberg sleduje.

Pro Řecko je to velká úleva. Na předchozí vágních prohlášení a závazky eurozóny totiž trhy reagovaly tím, že za řecké vládní dluhopisy chtěly stále vyšší záruky.

Minulý týden se tak dvouleté papíry prodávaly s úrokem 7,45 procenta. Řecko si ale letos potřebuje půjčit ještě desítky miliard euro a takto vysoký úrok by země zanedlouho nebyla schopna splácet. Agentura Fitch kvůli tomu snížila rating země o dva stupně. Situace hrozila státním bankrotem.

Přesně to měla videokonference odvrátit. "Toto je vyjasnění, na které trhy čekají," shrnul její výsledek lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. "Dokazuje to, že za tím vším jsou skutečné peníze," dodal.

Tentokrát snad důvěra trhů vydrží déle

A zřejmě se alespoň prozatím podařilo. Dvouletý výnos z dluhopisů klesl podle Bloobergu prodávaly s úrokem 5,81 procent (pokles o 135 bazických bodů), desetileté spadly na 6,6 procenta (o 62 bazických bodů).

"Ohodnocení rizika na trhu se snižuje, ceny akcií vzrostly, euro posílilo proti dolaru na USD/EUR 1,366 z páteční úrovně USD/EUR 1,350," shrnul dopad dohody na finanční trhy Michal Brožka z Raiffeissenbanky. "V průběhu dne akcie i euro část zisků zkorigovaly. Ústup averze se pozitivně podepsal i na středoevropských měnách a CZK/EUR posílila z 25,20 na 25,14," dodal.

"Řecké zotavení teď nejspíš potrvá delě než ta, kterých jsme byli svědky, protože rizika spuštění balíčku jsou z cesty a jeho podmínky jsou štědřejší, než trhy očekávaly," sdělil agentuře Bloomberg Christoph Rieger německé Commerzbank.

Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn bude dnes v Bruselu jednat s představiteli Evropské komise a Řecka.

Řecký ministr financí George Papaconstantinu přispěchal s ujištěním, že jeho země ještě o spuštění záchranného balíčku nepožádala. Vyjádřil zároveň přesvědčení, že samotná existence detailního plánu na záchranu Řecka mu umožní přístup k financování dluhu za udržitelných podmínek.

Řecko potřebuje do konce roku přes 30 miliard

Jestli se toto očekávání potvrdí, ukáže úterý, kdy vláda plánuje prodat půlroční dluhopisy za 1,2 miliardy dolarů jako test innvestorské důvěry. Důležitý ale bude až květen, kdy si Řecko na splácení svého dluhu a rozpočtového schodku musí půjčit celkem 11,6 miliardy euro. Dalších 20 miliard si pak musí půjčit do konce letošního roku.

Detaily záchranného plánu se rodily obtížně a za hlubokých sporů mezi jednotlivými členy eurozóny. Německo, které podle dohodnutého klíče přispěje bezmála osmi miliardami, pomoc Řecku nejprve odmítalo úplně, později prosazovalo angažmá MMF a tržní úroky půjčky. Francie obojí odmítala.


 

Právě se děje

Další zprávy