Eurozóna Řekům peníze nepošle, chce další škrty a sliby

Karel Toman
10. 2. 2012 9:05
Věřitelé požadují dalších 325 milionů škrtů a slib, že vláda po volbách neotočí
Foto: Thinkstock

* Ministři financí eurozóny zamítli plán řeckých úspor jako nekompletní * Řecký ministr financí odcestoval zpět do Atén s novými požadavky, které mají být urychleně splněny * Výměnou za zajištění úvěru 130 miliard eur nabídlo Řecko úspory ve výši 3,3 miliardy eur * Věřitelé ale požadují dalších 325 milionů škrtů v letošním rozpočtu

Atény - Ministři financí eurozóny zamítli úsporný plán řecké vlády ve výši 3,3 miliardy eur jako nekompletní. Půjčka 130 miliard eur, k jejímuž uvolnění měl vést, tak zatím schválena nebyla.

Řecký ministr financí se namísto toho vrací s novými požadavky na urychlenou dohodu na navýšení škrtů.

Aby Řekové půjčku získali a vyhnuli se tak příští měsíc neřízenému bankrotu, požadují věřitelé dalších 235 milionů eur úspor v letošním rozpočtu, parlamentní schválení rozsáhlých reforem a závazek politických lídrů země. Že závazky dodrží i po dubnových volbách.

Dalším požadavkem je, aby se vláda více angažovala v chodu ekonomiky země, především pokud jde o zlepšení výběru daní a zrychlení privatizace státních podniků.

"Krátce řečeno, nebude žádná platba před implementací," řekl Jean-Claude Juncker, šéf hlav států eurozóny, který zároveň politoval řadu nesplněných slibů ze strany Řecka.

Pokud Řecko podmínky splní, ministři financí se znovu sejdou ve středu a dohodu o půjčce podepíší. Spustí zároveň restrukturalizaci řeckého dluhu v celkové výši 350 miliard eur, z kterého by se tím umazalo zhruba 100 miliard eur. Detaily restrukturalizace jsou v podstatě hotové, napsal s odvoláním na nejmenované zdroje list Financial Times.

Podívejte se, jak Řekové ulívají daně finančnímu úřadu přímo pod nosem

Čtvrteční přijetí řeckého plánu úspor v Bruselu ostře kontrastovalo bezmála s euforií, s jakou ho před tím ohlásili politici v Řecku, píší Financial Times.

Půjčkou a restrukturalizací má Řecko snížit svůj dluh z dnešních asi 150 na 120 procent HDP v roce 2020.

Naděje na dohodu ohledně restrukturalizace stouply, když prezident Evropské centrální banky Mario Draghi naznačil, že ECB odepíše zisky z 40miliard řeckých dluhopisů, které drží. To by z řeckého dluhu odepsalo dalších 15 miliard eur. Podle Mezinárodního měnového fondu by bez spolupráce s ECB by bylo pro Řecko nemožné snížit dluh dostatečně jen na straně soukromého dluhu.

Soukromí věřitelé jako banky a investiční a penzijní fondy souhlasili s odpisem sta miliard eur z 200 miliard dluhopisů, které drží.

Připravujeme podrobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy