Eurozóna má plán, jak zabránit v budoucnu dalším Řeckům

Ekonomika Ekonomika
8. 5. 2010 14:53
Jsme v nejvážnější krizi od vzniku eurozóny a evropské integrace, řekl slovenský premiér Fico.
Co s tím? Šéf ECB Trichet má starosti
Co s tím? Šéf ECB Trichet má starosti | Foto: Reuters

* Summit eurozóny v Bruselu přijal přísnější rozpočtová pravidla * Banky si opět "sedly" na peníze * Akcie padají, ropa zlevňuje

Brusel/Praha - Bleskový páteční minisummit eurozóny se v Bruselu shodl na zpřísnění unijních rozpočtových pravidel. Ale také konstatoval, že euro a celá evropská integrace je vážně ohrožena, jak podotkl účastník jednání, slovenský premiér Robert Fico.

K novému plánu proti dluhům chce eurozóna a celá EU přistoupit kvůli kritické situaci, do níž oblast uvrhly potíže Řecka.

Ministři financí také definitivně schválili pomoc ve výši 110 miliard pro potápějící se řeckou ekonomiku.

Šéf Evropské komise José Barroso na závěrečné tiskové konferenci odmítl poskytnout detaily o mechanismu, který by měl v budoucnosti EU ochránit od opakování krize, která by se podobala řecké.

Ještě v neděli se sejdou ministři financí všech 27 zemí EU, aby přijali nový postup proti rostoucím dluhům členských států. Plán má být hotov ještě před pondělním začátkem obchodování na trzích. Ministři spěchají, aby se pokusili zastavit paniku, která propukla.

Evropští politici si od upravených pravidel slibují, že by se již neměla opakovat řecká krize. Experti očekávají, že komise může například navrhnout posuzování národních rozpočtů ještě předtím, než se dostanou do národních parlamentů.

Je ovšem otázka, zda tento postup bude stačit. Během tohoto týdne totiž nabrala krize kolem řecké nákazy na obrátkách. Vrcholem byl černý pátek.

Ropa padá

Světové ceny ropy v pátek ztratily krátké přírůstky získané po příznivé zprávě o zaměstnanosti v USA a klesly čtvrtý den po sobě. Americká ropa se propadla o dva dolary k hranici 75 dolarů za barel a zaznamenala nejhlubší ztrátu za téměř rok a půl.

Ropný trh podobně jako akciové nebo devizové trhy pociťuje právě rostoucí obavy z řecké dluhové krize a jejího šíření na další země eurozóny. Ještě před pár týdny, kdy svět věřil v rychlé oživení světové ekonomiky, stála ropa 90 dolarů.

Největší propad za více než rok zažily v tomto týdnu akcie na všech trzích, hlavně v Evropě.

Na nová maxima rostou náklady na zajištění proti riziku selhání u dluhopisů evropských bank.

Banky si zase nepůjčují

Evropská centrální banka dnes uskutečnila neplánovanou telefonní konferenci s komerčními bankami o horšící se situaci na peněžních trzích v důsledku eskalace dluhové krize Řecka. „Banky už v podstatě zastavily vzájemné úvěrování. Jestliže Lehman měl stupeň 10, pak toto je 7," řekl podle agentury Bloomberg nejmenovaný obchodník na peněžním trhu s odkazem na září 2008.

Situace na trzích vyvolala spekulace, že ECB začne ve spolupráci s americkou centrální bankou Fed znovu poskytovat i dolarové úvěry a dlouhodobější půjčky, jimiž zmírňovala situaci na trzích po krachu Lehman. ECB zprávy odmítla komentovat.

Obavy z vyhlášení státního bankrotu v Řecku vyvolávají strach o zdraví bank v eurozóně, které drží řecké dluhopisy v objemu desítek miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy