Europoslanci jsou pro jednotný bankovní dohled

ČTK ČTK
12. 9. 2013 13:26
Jde o první krok ke vzniku evropské bankovní unie, České republiky se netýká
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Štrasburk - Evropský parlament dal ve čtvrtek zelenou vzniku jednotného bankovního dohledu, tedy mechanismu, který Evropské centrální bance (ECB) umožní od roku 2014 kontrolu velkých bank eurozóny. Vznik mechanismu je prvním krokem ke vzniku evropské bankovní unie, České republiky se netýká.

Dohodu o požadavcích Evropského parlamentu na transparentnost procesu rozhodování a odpovědnosti ECB uzavřeli šéfové obou institucí Martin Schulz a Mario Draghi až tento týden. Hlasování v parlamentu proto bylo z počátku zářijové plenární schůze přeloženo až na její konec, tedy na čtvrtek 12. září.

Bankovní dohled je součástí odpovědi EU na krizi, měl by být pojistkou proti nestabilitě bank eurozóny. Dalším krokem by měl být vznik mechanismu, který by banky přímo dokázal z případných potíží dostat. O jeho podobě a vzniku by se měli ministři financí EU bavit v nadcházejících dnech v litevském Vilniusu.

Nový systém dohledu, který je klíčovou součástí bankovní unie, předpokládá přenesení významných pravomocí bankovního dohledu z národní úrovně na úroveň EU. Týká se přibližně 150 velkých bank zemí eurozóny a zemí, které chtějí být součástí bankovní unie a jednotnému bankovnímu dohledu se podrobit.

Poslanci ve čtvrtek posílili požadavky na transparentnost a odpovědnost systému a pověřili Evropský orgán pro bankovnictví stanovením postupů dohledu, jimiž by se měly řídit národní orgány. Prosadili také, aby se nečlenové eurozóny mohli účastnit rozhodovacího procesu jako rovnocenní partneři.

Nový systém zahrnuje přenesení významných pravomocí bankovního dohledu z národní úrovně na unijní úroveň, proto europoslanci i jejich národní kolegové v některých členských zemích Unie trvali na posílení demokratického dohledu nad rozhodováním centrální banky.

Podle nové legislativy a s ní související dohody mezi parlamentem a bankou bude mít nakonec Evropský parlament k informacím dalekosáhlý přístup. Bude mít k dispozici zápisy ze zasedání dozorčí rady ECB, které umožňují porozumět diskusím, včetně komentovaného seznamu rozhodnutí.

Předseda dozorčí rady ECB se také bude muset účastnit pravidelných slyšení v parlamentu. EP také bude mít společně s radou pravomoc schválit předsedu a místopředsedy a rovněž požádat o jejich odvolání.

Bude také moci zahájit vyšetřování případných chyb, kterých se dopustí centrální orgán dohledu.

Jednotliví poslanci budou mít rovněž možnost klást orgánu dohledu písemné dotazy, na které obdrží rychlou odpověď.

Mezi dalšími body, kterých parlament v dohodě dosáhl, patří silnější role národních parlamentů či přísné rozdělení pracovníků ECB mezi ty, kteří se budou zabývat měnovou politikou, a ty, kteří budou odpovědní za dohled. Tak má být zajištěné odpovědné chování banky v její nové roli.

Posílena má být také role Evropského orgánu pro bankovnictví ve vztahu k ECB, i zlepšení jeho schopnosti provádět zátěžové testy a získávat informace.

 

Právě se děje

Další zprávy