Euro v ohrožení. Investoři se zbavují řeckých dluhopisů

Petr Jemelka Petr Jemelka
9. 4. 2010 13:27
Strach investorů situaci Řecka ještě zhoršuje
Řecký premiér Papandreu má před sebou nelehký úkol - zachránit zemi před bankrotem
Řecký premiér Papandreu má před sebou nelehký úkol - zachránit zemi před bankrotem | Foto: Reuters

Atény - Řecké dluhopisy a akcie řeckých bank utrpěly ve čtvrtek těžkou ránu. Investoři se jich začali masivně zbavovat poté, co se rozšířila obava, že řecká vláda už není schopná situaci zvládnout.

Přesto Atény i nadále odmítají pomoc měnového fondu i Evropské unie, a tak už obavy investorů začaly ohrožovat samotnou evropskou měnu.

Guvernér evropské centrální banky Jean-Claude Trichet sice vydal prohlášení, že se nic zásadního neděje, ale investoři toho příliš nedbají a dále se dluhopisů zbavují.

Výnos z nich už stoupl na 7,35 procenta, což je například dvakrát více, než se dá vydělat na dluhopisech Velké Británie.

Evropská unie zatím skrývá karty

To pro tak zadluženou ekonomiku, jakou je ta řecká, představuje neúnosně vysoké náklady. Investoři navíc naléhají na Evropskou unii, aby prozradila, jaký záchranný balíček pro Řecko v případě nouze chystá.

Evropská unie ale prozatím karty vyložit odmítá, čímž se krize neustále prodlužuje. Výrazné problémy začaly už před čtyřmi měsíci a nezdá se, že by měly v nejbližší době končit. Spíš naopak. 

"Je to jako hra. Evropská unie nechtěla pomáhat příliš brzy, aby donutila Řecko přijmout úsporná opatření, ale nyní přišel čas na to, aby EU skutečně zasáhla. Výnosy už jsou neudržitelné," cituje britský Guardian Michaela Krautzbergera z investiční a poradenské společnosti Blackrock.

Euro padá s Řeckem

O tom, že už je nejvyšší čas něco udělat, svědčí i nejnovější vývoj kolem společné evropské měny. Investoři totiž mají obavy, že by se mohly řecké potíže lavinovitě rozšířit do dalších zemí jižní Evropy - například do Portugalska.

Některé země, jako například Německo, oddalují přislíbení pomoci na nejzazší možnou mez, protože se blíží volby a schválení podpory Řecka z kapes daňových poplatníků není zrovna nejpopulárnějším krokem.

Pomoc nechceme, zarputile tvrdí Řekové

Přes sílící obavy v celé Unii Athény stále tvrdí, že mají situaci pod kontrolou. "V současné době není nutné aktivovat záchranný mechanismus," řekl tiskový mluvčí řecké vlády George Petalotis.

 

Právě se děje

Další zprávy