Euro si oddechlo, Finsko podpoří záchranu Portugalska

ČTK Karel Toman, ČTK
12. 5. 2011 10:02
Padla zásadní překážka, pomoc Lisabonu musí totiž eurozóna schválit jednomyslně
Foto: Ondřej Besperát

Helsinky - Na Finsku se záchrana Portugalska nezadrhne. Tamní politické strany totiž uzavřely dohodu, která by měla zajistit schválení plánované finanční pomoci Evropské unie pro Lisabon ve finském parlamentu.

Uvedl to dnes finský ministr financí a předpokládaný nový premiér Jyrki Katainen, kterého citovala agentura AP.

Teoreticky tak padla klíčová překážka pro poskytnutí pomoci už třetí zemi eurozóny, která se ocitla na pokraji státního bankrotu. Sedmnáctičlenný spolek platící eurem totiž musí pomoc schválit jednomyslně.

Po víkendovém příslibu možného navýšení pomoci pro Řecko tak EU znovu prokázala sice nahlodané, ale přesto odhodlání udržet soudržnost i jednotnou měnu.

Klíčem jsou sociální demokraté

Katainenova Národní koaliční strana (KOK), která zvítězila v dubnových volbách, se na podpoře pomoci pro Portugalsko dohodla se sociálními demokraty. Kdysi proevropská sociální demokracie přitom v minulosti změnila kurz a hlasovala jak proti záchraně Řecka, tak Irska a před volbami odmítala i pomoc Portugalsku. Podobně jako u Řecka se vyslovovala pro restrukturalizaci portugalského dluhu.

Dohoda to ale zřejmě mění a vzhledem k dřívější podpoře ze strany Finského středu (KESK) odcházející premiérky Mari Kiviniemiové by tak měl být záchranný balík pro Portugalsko v parlamentu schválen jasnou většinou.

Katainen upozornil, že dohoda zahrnuje některé podmínky, například požadavek, aby Portugalsko v rámci splácení půjček od členských zemí EU přikročilo k prodeji svého majetku.

EU společně s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) slíbila Portugalsku záchranný úvěr v celkové hodnotě 78 miliard eur (1,9 bilionu korun). Pravidla EU však vyžadují souhlas od všech 17 členských zemí eurozóny.

Finští politici měli v uplynulých týdnech o tomto kroku pochybnosti. Ty ještě zvýšil volební úspěch strany Praví Finové, kteří proti pomoci předluženým zemím eurozóny v předvolební kampani otevřeně vystupovali.

 

Právě se děje

Další zprávy