Euro, reformy, vzdělání. Německý tygr má, co nám chybí

Karel Toman
13. 5. 2011 13:15
Pohodlí, kterého si Česko užívá v závětří německého tygra, může být zrádné
Německý boxer Firat Arslan.
Německý boxer Firat Arslan. | Foto: Reuters

Praha - Je to skoro symbolické. Zatímco německá ekonomika v prvním kvartále rostla více než pětiprocentním tempem, Česko je příjemně překvapeno růstem polovičním.

Vděčí za něj tradičně právě Německu, nad jehož hospodářským skokem zbytek Evropy jen nevěřícně kroutí hlavou.

Lekci Česku přitom udělila i polská ekonomika, která podle serveru wnp.pl rostla v prvním kvartále letošního roku o 4,5 procenta a podle vicepremiéra Waldemara Pawlaka se tak zařadila mezi lídry EU. A to přitom byla výjimkou, která v krizi nespadla do recese, takže její růst se srovnává s vyšším základem než růst Česka.

Pokud jde o Německo, má úspěch podle Jana Čermáka z ČSOB jasné příčiny v reformách, se kterými Česko spíš marně zápasí, nebo se do nich vůbec nepustilo.

Všechny německé recepty do naší kotliny přenosné nebudou, ten o schopnosti vidět svou ekonomiku v globálním kontextu a o velkém důrazu na vzdělání je ale pro českou konkurenceschopnost podle Čermáka výrazným vzkazem do budoucna.

Zrádné pohodlí ve stínu tygra

"Náš odhad byl o 0,5 procentního bodu skeptičtější," přiznal v pátek analytik Raiffeissenbanky Michal Brožka v komentáři k českému růstu nazvaném Česká ekonomika akceleruje ve stínu (německého) tygra.

"Německo se ocitlo v pozici lokomotivy Evropy, která ostatní na ni napojené evropské vagóny táhne vzhůru. Přitom ještě nedávno tomu tak ani zdaleka nebylo," shrnul úspěch německé ekonomiky jeho kolega, ekonom z ČSOB Jan Čermák. "Co se tedy muselo stát, aby se z nemocného muže Evropy stal neporazitelný šampión?" ptá se.

Odpověď, kterou si dává, má několik bodů.

Už za vlády německého kancléře Gerharda Schrödera začala země provádět reformy, které v konečném důsledku vedly k pružnějšímu trhu práce a taky k nižší daňové zátěži.

"Úspěšný outsourcing některých výrob do východní Evropy spolu se mzdovou zdrženlivostí odborů vedly k tomu, že reálné mzdové náklady v Německu po roce 2000 klesaly, což vylepšovalo jeho mzdovou konkurenceschopnost v rámci Evropské měnové unie," připomíná dále.

Německo roste tam, kde Česko padá - ve vzdělanosti

Němečtí politici také zvýšili tlak na výsledky tamního vzdělávacího systému, což mimo jiné znamenalo více hodin matematiky na základních a středních školách. Zatímco Česko se ve srovnávacích statistikách PISA propadá, němečtí žáci začali po letech klesání opět stoupat.

Velké německé firmy mezitím správně identifikovaly Asii jako trh budoucnosti, pevně se tam uchytily, a stali se tak z nich globální exportní šampióni.

Wall Street Journal nad německými výsledky za první čtvrtletí připomněl, že Německo mělo vloni s Čínou jako jediná evropská země pozitivní obchodní bilanci, když z Číny dovezlo zboží za 68 miliard dolarů a opačným směrem poslalo zboží za 74 miliardy dolarů. Celá EU přitom za stejné období tento obchodní souboj s Čínou prohrála poměrem horším než 2,5:1, když dovezla zboží za 283 a vyvezla jen za 113 miliard eur.

Kdyby však v Číně praskla tamní přehřátá ekonomika, jak se někteří pozorovatelé obávají, mohlo by to mít vážné důsledky i pro Německo. Závislost Česka na něm by pak mohla znamenat problém a Česko proto potřebuje nové cesty, jak se ve světě prosadit.

Marka by byla pro německý export pohroma

Svoji důležitou roli v úspěchu Německa sehrává podle Čermáka i dnes tolik zkoušené euro. "Kdyby Německo mělo marku, nepochybně by jeho ekonomika čelila podstatně silnějšímu měnovému kurzu," upozorňuje Čermák na nezanedbatelnou výhodu eura pro německé exportéry.

Euro má ale podle něj i ještě jedno plus - Německo je jedinou vyspělou zemí, která má trvalé přebytky úspor nad investicemi, které může investovat v zahraničí fakticky ve vlastní měně (na rozdíl třeba od Číny, která nemůže používat juan a je odkázána vesměs na dolary a eura).

"Pokud si tedy německý investor dokáže pohlídat kreditní riziko (což se ukazuje, že v eurozóně není úplně triviální), může v klidu investovat v zahraničí a o nic více se nestarat," vysvětluje Čermák.

"Sečteno a podtrženo, existuje řada důvodů, proč německá ekonomika je a v nejbližší budoucnosti i bude hospodářsky neporazitelná. Pro nás, respektive pro naše děti to znamená jediné: učit se, učit se, učit se - ovšem německy," naznačuje ekonom, že osudové propojení s Německem můžeme obohatit, zbavit se ho ale nemůžeme.

 

Právě se děje

Další zprávy