Euro je k dolaru nejslabší za 11 měsíců, strach trvá

ČTK ČTK
14. 12. 2011 16:45
EU je na cestě k vytvoření fiskální unie, prohlásila německá kancléřka
Logo eura. Ilustrační snímek.
Logo eura. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Londýn - Euro se během středy poprvé od ledna propadlo pod psychologicky důležitou hranici 1,3 USD. Dolů ho tlačí přetrvávající obavy z dluhové krize v eurozóně.

Investoři spekulují o tom, že ratingové agentury by mohly v brzké době snížit ratingy dalších členských zemí eurozóny.

Jednotná evropská měna vůči dolaru klesla až na 1,2964 USD, tedy na nejnižší úroveň za 11 měsíců. Kolem 16. hodiny středoevropského času se prodávala za 1,2970 USD. Oproti úternímu závěru tak vykazovala pokles o půl procenta, napsala agentura Reuters.

Investoři navzdory opatřením dohodnutým na nedávném summitu EU čím dál více ztrácejí důvěru v možnost rychlého vyřešení dluhové krize.

"Problém nebyl vyřešen, takže proč byste měli chtít nakupovat euro?" uvedl analytik Ronald Simpson ze společnosti Action Economics. "Problémem je, že nikdo, včetně politiků, neví, jak to dopadne," dodal.

Analytik Geoff Kendrick z firmy Nomura předpověděl, že jednotná evropská měna zůstane i nadále pod tlakem. Dodal ale, že výrazný propad pod hranici 1,3 USD je před koncem roku nepravděpodobný. Podle Simpsona však bude euro ještě letos testovat lednové minimum 1,2863 USD.

Ke středečnímu poklesu jednotné evropské měny přispěla zpráva o tom, že průměrný úrok na aukci pětiletých dluhopisů italské vlády se vyšplhal na 6,47 procenta, tedy na nejvyšší úroveň od vzniku eurozóny.

Na cestě k fiskální unii?

Evropská unie je na cestě k vytvoření fiskální unie a není z ní návratu, prohlásila ve středu kancléřka Angela Merkelová v německém parlamentu.

"Cesta k fiskální unii ve smyslu unie stability tím samozřejmě není ještě zdaleka u konce, ale bylo na ni vykročeno. A já se domnívám, že nenávratně," prohlásila.

Země eurozóny jsou nyní součástí měnové unie, která státům nechává poměrně volné ruce při tvorbě rozpočtové politiky. Po přechodu k fiskální unii by členské země byly pod přísnější centrální kontrolou a sdílely by společná rozpočtová pravidla a automatické sankce za jejich nedodržování. 

"Prožíváme jednu z nejtěžších krizí Evropy," soudí kancléřka o současných problémech eurozóny. Jejich překonání podle ní potrvá roky. Věří nicméně, že z ní EU může vyjít silnější, než byla před ní.

Opozice však její slova zpochybnila. Šéf poslanecké frakce sociální demokracie (SPD) Frank-Walter Steinmeier označil cestu EU k fiskální unii za "vzdušné zámky" a připomněl, že nedůvěra na finančních trzích přetrvává a od účasti na smlouvě se odklánějí i další státy. Mezi ně Němci řadí také Česko.

 

Právě se děje

Další zprávy